Gammelt ubådsmysterium kan være løst
Kilde: 
24 august 2017

Under den amerikanske borgerkrig forsvandt ubåden H.L. Hunley sporløst i mere end 100 år. Men i 1994 fandt dykkere ubåden med et indhold, der lyder som plottet i en gyserfilm:

Mandskabet, eller det, der var tilbage af dem, sad pænt på rad og række i den trange ubåd. Deres knogler viste ingen tegn på skader, og de hvilede stadig ind over de håndsving, der dengang blev brugt til at drive ubåden fremad. 

Som om de aldrig havde forladt posten eller gjort forsøg på at redde sig selv ud af den synkende ubåd. Nu forsøger et nyt studie at give svaret på hvorfor, skriver forskning.no.

Ubåden var den første i verdenshistorien til at sænke et krigsskib med en torpedo. Kort inden den forsvandt, havde den ramt nordstatskrigsskibet USS Housatonic, der sank i løbet af fem minutter.

Og ubådens mandskab blev ifølge Rachel Lance dræbt af chokbølgerne fra torpedoen.

Selve skroget viser nemlig heller ingen tegn på skader, og luger, vandpumper og den ballastvægt, der sidder fast i kølen, og som kan løsnes indefra, hvis man vil have ubåden til at komme op til overfladen, var alle urørte, fordi besætningen var død.

På den tid kunne en torpedo ikke 'skydes ud' fra en ubåd. En kobbertønde med lidt over 60 kilo krudt sad fast i en stang i ubådens ene ende. Den skulle så monteres på fjendens skib, og så gjaldt det for ubåden om at komme væk hurtigt, så afstanden mellem ubåd og torpedo var mindst 45 meter ved detonationen.

Tidligere undersøgelser af H.L. Hunley peger på, at ubåden var mindre end fem meter fra torpedoen, da den eksploderede.

Sprægningsforsøg med en mindre udgave af ubåden tyder på, at chokbølgerne er trængt gennem jernet i ubåden og har revet mændenes lunger og muligvis også hjerner i stykker.

Rachel Lance peger på visse svagheder ved studiet. For eksempel vil en model aldrig kunne give et helt sikkert svar på virkeligheden.

Samtidig kan teorien ikke opklare mysteriet helt:

Der forelå nemlig en aftale om, at mandskabet skulle sende et lyssignal, hvis det lykkedes dem at sænke skibet.

Hvis de blev dræbt af den samme eksplosion, der sank USS Housatonic, hvorfor findes der så øjenvidner, der har set lyssignalet?

Studiet er publiceret i PLOS One.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.