Fremtidens vinduer kan være lavet af træ
Træ der ligner glas

Fremover kan man måske lave ruder af træ. Træet er behandlet, så det mister sin pigment og er mere isolerende end glas. (Foto: Liangbing Hu)

Fremover kan man måske lave ruder af træ. Træet er behandlet, så det mister sin pigment og er mere isolerende end glas. (Foto: Liangbing Hu)
23 juni 2016

Tænk, hvis man kunne finde et materiale, der var bedre end glas.

Det er der måske nu. Forskere fra University of Maryland har i et nyt studie formået at få træ til at ligne glas. Det skriver nytimes.com.

Det gennemsigtige træ er ifølge forskerne stærkere og mere isolerende end glas. Og så er det mere bæredygtigt end plastik og kan måske bruges i vinduer fremover.

»Vi var meget overraskede over, hvor gennemsigtigt det kunne blive. Det her kan virkelig åbne op for anvendelsesmuligheder, og måske erstatte glas og andre gennemsigtige materialer,« fortæller Lianbing Hu, som er Ph.D. og assisterende professor i materialevidenskab ved University of Maryland og forfatter på det nye studie, til nytimes.com.

For at få træet til at blive gennemsigtigt, har forskerne kogt træet i to timer i nogle kemikalier, som fjerner lingin, der er det molekule, som giver træet sin farve.

Bagefter smurte de træet i kunstharpiks, som får træet til at blive fire til seks gange stærkere end normalt.

gennemsigtigt trae

Forskerne har behandlet træet med kemikaler, som fjerner de naturlige, brune pigmenter og efterlader det gemmensigtigt. (Foto: Liangbing Hu)

Udover at være mere  bæredygtigt, stærkere og mere isolerende end glas, har det også andre gode kvalifikationer.

Ifølge Liangbing Hu er en tiltalende egenskab ved det gennemsigtige træ, at alle de naturlige kanaler der løber igennem, som før blev brugt til at tranportere vand og ioner gennem træet, nu reflekterer lys.

»I typiske materialer som glas og plastik bliver lyset spredt. Men hvis du har den guidende effekt af lysbølger, som er i træer, kommer der mere lys ind i huset, « fortæller Liangbing Hu til nytimes.com.

Men lige nu lader det til, at det er nogle meget små vinduer, man kan få med det gennemsigtige glas. Forskerne har nemlig problemer med at få behandlet store stykker træ. Processen er nemlig meget tidskrævende, og indtil videre har forskerne kun formået at få lavet et stykke træ på størrelse med en hånd gennemsigtigt.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Advanced Materials.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.