Fremtidens touchscreens kan måske lade dig føle varer, før du køber dem
touchscreen

Forskere er i gang med at undersøge, hvordan fingre interagerer med touchscreen-enheder helt ned i nanostørrelsen, så man potentielt kan skabe en helt ny touchscreen-oplevelse (Foto: Cynthia Hipwell et al.)

Forskere er i gang med at undersøge, hvordan fingre interagerer med touchscreen-enheder helt ned i nanostørrelsen, så man potentielt kan skabe en helt ny touchscreen-oplevelse (Foto: Cynthia Hipwell et al.)

25 oktober 2021

Forskere fra Texas A&M University er måske i gang med at revolutionere touchscreen-oplevelsen ved potentielt i fremtiden at gøre brugeren i stand til at mærke tekstur og materiale på skærmen.

I et nyt studie, der er publiceret i tidsskriftet Advanced Materials, kan man læse, at forskerne undersøger muligheden for at tilføre touchscreen-konceptet teknologi, der kan imitere følelsen af fysiske objekter.

Det skriver Texas A&M University i en pressemeddelelse.

Studiet handler i høj grad om, hvordan fingre interagerer med forskellige devices, men hele projektet leder hen til det ultimative mål, som Cynthia Hipwell, der er professor i mechanical engineering samt hovedforfatter bag studiet, selv beskriver det:

»En hellig gral i projektet er, hvis man kunne komme til at bruge teknologien i forbindelse med shopping, så man for eksempel kunne mærke teksturen på stof og andre materialer, når man shopper online,« siger Cynthia Hipwell til Texas A&M University.

Overordnet set så undersøger forskerne bag studiet kontaktforholdet mellem finger og skærm for at skabe en bedre forståelse for touchscreens, men det er noget mere komplekst, end det lyder. Cynthia Hipwell remser nogle af fokusområderne op til Texas A&M University:

»Vi kigger på electro-wetting effekter (energi, der kommer, når man tilfører et elektrisk felt, red.), elektrostatisk effekt, ændringer i fingres egenskaber og kendetegn, materialets egenskaber og kendetegn, overfladegeometrien på forskellige devices, berøringsmekanikken, flydende bevægelse - i virkeligheden alt, der foregår i kontaktfladen, som kan hjælpe os til at forstå det bedre,« siger Cynthia Hipwell.

Teknologien, der ligger til grund for ambitionen, er den såkaldte haptiske teknologi, som nok mest er kendt i gaming- og underholdningsindustrien. Videnskab.dk har tidligere skrevet en artikel, der forklarer konceptet i forbindelse med et nyt forskningsprojekt.

Det er ifølge Cynthia Hipwell målet, at man vil se elementer fra projektet blive implementeret i elektroniske enheder inden for de næste fem år, og det, tror hun, er realistisk, da man allerede er i gang med at udvikle nogle tidlige produkter i øjeblikket.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.