Fremtidens høreapparat kan skelne støj fra tale
01 august 2018

For mennesker med høreproblemer er lyden af mange stemmer eller gadelarm en stor udfordring, for nutidens høreapparater har svært ved at få lyden, fra den man taler med, til at skære igennem baggrundsstøjen.

Men nu skal en ny algoritme, der er udviklet af ph.d.-studerende Mathew Kavalekalam fra Audio Analysis Lab på Aalborg Universitet (AAU), i fremtiden komme problemet til livs, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

»Baggrundsstøj kan være meget forskellig, alt efter hvor man befinder sig – det kan være gadelarm, hvis man er ude i trafikken eller lyden af andre, der taler, hvis man er på en restaurant eller et sted, hvor der er mange andre mennesker,« siger Mathew Kavalekalam fra AAU i pressemeddelelsen.

Ved at bruge en digital model af den måde lyd opstår i kroppen, lærte Mathew Kavalekalam en computer at genkende stemmesignaler. Herefter tilføjede han forskellige typer baggrundsstøj, som computeren skulle lære at skelne stemmerne fra.

Resultatet blev et stykke software, som kan skrue op for stemmer uden samtidig at skrue op for eksempelvis gadelarm og baggrundssnak.

Mathew Kavalekalam har testet den nye software på 10 forsøgspersoner, og de oplevede, at deres evne til at skelne mellem ord i støjende omgivelser blev forbedret med 15 procent.

Softwaren er dog ikke klar til at blive taget i brug endnu, da den stadig skal finpudses.

lp

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.