Forsøgsdeltageres hjerner blev ændret af at få en ekstra (robot)tommelfinger

Forsker Dani Clode, som har designet robottommelfingeren. (Foto: Dani Clode)

Forsker Dani Clode, som har designet robottommelfingeren. (Foto: Dani Clode)

Kilde: 
21 maj 2021

At have ti tommelfingre er ikke en god ting. Men tre styks, ser det ud til, er helt fint. Også selvom den tredje er kunstig.

Det viser en ny undersøgelse, hvor en række forsøgsdeltagere fik en robottommelfinger på den ene hånd, i tillæg til deres egne fem fingre.

På blot få dage var deltagerne i stand til at bruge den ekstra finger, som var den en naturlig del af deres egen hånd, om det så var til at bygge tårne af træklodser eller røre rundt i kaffen.

Tilstedeværelsen af den ekstra finger så endda ud til at ændre på deltagernes hjerner, som tilpassede sig den nye ‘legemsdel’.

Det skriver ScienceAlert.

»Vores studie viser, at folk hurtigt kan lære at styre et augmenteret (forstærket/forbedret, red.) legeme og bruge det til deres fordel, uden at overtænke det,« fortæller forsker og tommelfingerens skaber, Dani Clode, ifølge ScienceAlert.

»Vi så, at mens de brugte den tredje tommelfinger, ændrede folk deres naturlige håndbevægelser og meddelte, at robottommelfingeren føltes som en del af deres krop.«

Den 3D-printede tommelfinger kan bevæge sig i to retninger og styres trådløst med tryk fra storetåen. 20 frivillige blev bedt om at bære tommelfingeren 6 timer om dagen i 5 dage, både til træningsopgaver, men også som del af deres hverdag.

Træningsøvelserne hjalp deltagerne med at bruge den tredje tommelfinger ved at træne finmotorik og koordinering. (Video: ScienceAlert)

Deltagerne lærte at bruge tommelfingeren selv, når de havde bind for øjnene eller var distraherende. (Video: ScienceAlert)

Visse af deltagerne fik også skannet deres hjerner som del af studiet, hvor forskerne så, at de områder i hjernen, som stod for at sanse med og bevæge hænderne, begyndte at smelte sammen.

»Evolutionen har ikke forberedt os på at bruge en ekstra legemsdel, og vi har fundet ud af, at for kunne udvide vores evner i nye og uventede retninger er hjernen nødt til at tilpasse, hvordan den tænker på den biologiske krop.«

Studiet kan få stor betydning for udviklingen af fremtidens proteser, men forskerne fortæller ifølge ScienceAlert, at der stadig skal laves meget forskning på området.

Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet Science Robotics.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.