Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Forskere vil omdanne plastaffald til benzin
Plastik kan ikke genanvendes for evigt, men måske kan udtjent genbrugsplast omdannes til benzin, som så kan bruges til at lave ny plastik.

På verdensplan genereres der årligt 260 millioner ton plastik. 60 procent ender på lossepladser og bliver altså hverken brændt eller genbrugt. Hvis vi kunne genanvende al den plastik, behøvede vi måske slet ikke bruge råolie til at lave plastik. (Foto: Wikimedia)

På verdensplan genereres der årligt 260 millioner ton plastik. 60 procent ender på lossepladser og bliver altså hverken brændt eller genbrugt. Hvis vi kunne genanvende al den plastik, behøvede vi måske slet ikke bruge råolie til at lave plastik. (Foto: Wikimedia)

Hver dag smider tusindvis af danskere deres plastaffald til genbrug. I 2019 blev der ifølge Miljøstyrelsen indsamlet 83.833 ton plastaffald.

En del af plastikken bliver sorteret og omsmeltet til ny plastik.

Podcastserie: Vov at Vide sæson 3

Denne podcast er en del af podcastserien 'Vov at vide sæson 3', som er sponsoreret af Danmarks Frie Forskningsfond.

I serien møder vi forskere, som alle har fået en sapere aude-forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Sapere aude er latin og betyder: 'Vov at vide', og bevillingen sigter mod at give yngre topforskere mulighed for at udvikle og styrke deres forskningsideer.

Men i den proces bliver plastikken gradvist af dårligere kvalitet. Plastikkens byggesten polymererne, som er lange kæder af kulstofatomer, bliver simpelthen kortere og kortere. Til sidst kan man ikke omsmelte plastikken mere.

Derfor forsker kemiingeniør og professor på DTU Kemiteknik Anker Degn Jensen i at udvikle nogle processer, hvor gammel plastik kan nedbrydes kemisk og laves tilbage til det, det oprindeligt var: Benzin.

Hvordan i alverden sådan en proces foregår, får du svar på i denne podcast.

Samtidig kan du blive meget klogere på, hvad plastik egentlig er for en størrelse. Hvorfor plastik kan sammenlignes med hønseringe, og hvordan omdannelse af genbrugsplast til ny plastik minder lidt om at lave pølser hos en slagter.

Lyt til flere afsnit

Har du lyst til at høre flere podcasts om forskning, som gør os klogere på os selv og verden?

Her er de tidligere episoder fra Vov at Vide sæson 2 og 3:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk