Forskere vil forvandle CO2 til flybrændstof via en ny katalysator-teknologi
Flyvemaskiner Drivhusgas Omdanne

Britiske forskere har fundet frem til en måde, hvor man kan omdanne drivhusgasser til flybrændstof. (Foto: Shutterstock).

Britiske forskere har fundet frem til en måde, hvor man kan omdanne drivhusgasser til flybrændstof. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
30 december 2020

Sidste sommer gennemførte et elektrisk drevet fly sin jomfrurejse med ti minutter i luften, men der går formentlig mange år, før vi ser elektriske passagerfly på himlen.

I mellemtiden arbejder forskere på at finde andre måder til at gøre flydriften mere bæredygtig.

I et nyt laboratorieforsøg har britiske forskere udviklet en metode, der beror på, at fly skal kunne bruge COsom brændstof. 

Det skriver ScienceAlert.

I laboratoriet lykkedes det forskere at udvinde COfra luften og omdanne den til flybrændstof ved at bruge en billig jernbaseret katalysator.

Katalyse er en proces, hvor man øger hastigheden af en kemisk reaktion ved at tilsætte et stof.

Mængden af brændstof, der blev udviklet i laboratoriet, er dog for lav til at dække en flyvemaskines rejse. Men hvis det lykkes forskerne at gennemføre forsøget på stor skala, vil man ifølge Sciencealert kunne flyve CO2-neutralt.

»Katalysator-processen skaber en attraktiv metode til ikke blot at afbøde emissionen af drivhusgasser, men også til at producere bæredygtig og vedvarende flybrændstof,« skriver forskerne fra Oxford- og Cambridge Universitet i Storbritannien i en pressemeddelelse.

Du kan læse mere om studiet, der er publiceret i tidsskriftet Nature Communications, her.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.