Forskere udvikler reaktor, der kan nedbryde fluorstoffer
Fluorstoffer nedbryde reaktor PFAS PFOS

Forskere fra University of Washington har skabt en reaktor som kan nedbryde fluorstoffer i laboratoriet. På billedet kan man se to reaktorer, før de blev samlet. (Foto: Igor Novosselov / University of Washington)

Forskere fra University of Washington har skabt en reaktor som kan nedbryde fluorstoffer i laboratoriet. På billedet kan man se to reaktorer, før de blev samlet. (Foto: Igor Novosselov / University of Washington)

19 september 2022

En række eksperter og Forbrugerrådet Tænk har netop meldt ud, at, de mener, fluorstoffer skal fjernes fra produkter i Danmark. Det skriver Politiken.

Fluorstoffer bliver nemlig stadig brugt i produkter som makeup, regntøj og køkkenudstyr, selvom de i 2020 blev forbudt at bruge i fødevareemballage af pap og papir.

Det blev de, fordi fluorstoffer ikke kan nedbrydes i naturen, hvilket gør, at de i sidste ende bliver en ufrivillig del af vores mad og vand. Og det kan have sundhedsskadelige konsekvenser som kræft og svækket fertilitet. 

Men nu har ny forskning måske fundet en måde at kunne nedbryde de skadelige ‘evighedskemikalier’, som fluorstofferne også bliver kaldt. 

Det skriver University of Washington i en pressemeddelelse

Forskere fra universitet har nemlig udviklet en reaktor, som med superkritisk vand kan nedbryde fluorstofferne.

Superkritisk vand er komprimeret vand, som kan koges til mere end 100 grader uden at fordampe, hvor man så øger presset. Det får igen vandet til at stige yderligere, indtil det når et kritisk punkt, hvor vandet hverken er i flydende eller gasform, men derimod en form for plasma.  

»Det skabet et meget ætsende og kemisk aggresivt miljø, hvor organiske molekyler ikke kan overleve,« siger Igor Novosselov fra University of Washington i pressemeddelelsen. 

»Hvis vi får forholdene helt rigtigt, vil de her genstridige molekyler bliver fuldstændig destrueret, hvor intet andet end harmløse substanser vil være tilbage.«

Hele processen foregår inde i et rør af rustfrit stål, der cirka 30 centimeter lang og 2,5 centimeter i diameter. Her kan temperaturen variere, alt efter hvilket stof der skal nedbrydes. Nogle kræver superkritisk vand ved 400 graders varme, mens andre skal have 650. 

Det næste skridt for forskerne er at teste, hvorvidt teknologien også kan bruge i virkelige scenarier uden for laboratoriet. 

»Man kan nok ikke behandle hele havet med denne teknologi. Men vi kan muligvis bruge den til at behandle eksisterende problemer, eksempelvis for evighedskemikalier ved kemiske fremstillingssteder,« siger Igor Novosselov.

PFOS er en af stofferne i PFAS-gruppen af syntetisk fremstillede fluorstoffer.

Videnskab.dk har tidligere skrevet om de farlige fluorstoffer, og hvordan man kan nedbryde dem: PFAS-stoffer kan opløses langt nemmere og billigere med ny teknik.

mhj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.