Forskere udvikler bionedbrydelig emballage, der dræber bakterier
… Og så er det lykkedes at genoprette bestanden af en truet fiskeart i de mexicanske farvande. Læs mere om det i ugens nyhedsopsamling!
nedbrydelige_plast

Et forskerhold fra NTU Singapore har udviklet et nedbrydeligt materiale, som kan bruges til at opbevare fødevarer i. (Foto: Nanyang Technological University)

Et forskerhold fra NTU Singapore har udviklet et nedbrydeligt materiale, som kan bruges til at opbevare fødevarer i. (Foto: Nanyang Technological University)

Vi løber årets første nyhedsopsamling i gang i Singapore, hvor en række forskere er i gang med at udvikle et bæredygtigt alternativ til plast.

I fremtiden kan vores fødevarer muligvis blive pakket ind i emballage, som er både nedbrydelig og kan få bugt med bakterier, der er skadelige for mennesker, skriver Nanyang Technological University i Singapore i en pressemeddelelse. 

Et team af forskere fra NTU Singapore og Harvard T.H. Chan School of Public Health i USA har nemlig udviklet en emballage af et majsprotein kaldet zein, stivelse og andre naturlige biopolymerer, som har vist sig at være robust i flere måneder, lyder det.

I et laboratorieforsøg, hvor forskerne udsatte fødevarerne i emballagen for en stigning i fugtighed og enzymer fra skadelige bakterier, fik emballagen gjort kål på de bakterier, der forurener fødevarer, såsom E. coli, Listeria og svampe, skriver universitet.

Forskerne håber på, at opfindelsen kan være med til at erstatte de store mængder af plast, vi i dag pakker frugt og grøntsager ind i.

Som en ekstra bonus kan emballagen forlænge holdbarheden af ​​frisk frugt med to til tre dage, lyder det i pressemeddelelsen.

Historien melder intet om, hvornår emballagen kan være klar på markedet. 

Fiskeart er tilbage i Mexico

Efter en vedholdende indsats er det lykkedes en række forskere at genintroducere fiskearten Zoogoneticus tequila i de mexicanske farvande nær byen Teuchitlán, skriver Phys.org.

Fiskearten oplevede en kraftig tilbagegang i 1990’erne som følge af blandt andet forurening, hvilket fik flere forskere til opstille et beskyttet laboratorium for den lille fisk, så den ikke forsvandt helt fra Jordens overflade.

Hvad der startede med at være ganske få fisk, blev hurtigt til mange i det kunstige akvarie.

Det fik forskerne til at sætte 40 par fri under kontrollerede forhold i 2012. Og til forskernes overraskelse var bestanden på over 10.000 fisk blot få år efter, og det har forbedret det omkringliggende økosystem i vandet nær Teuchitlán, skriver Phys.org.

Red Verden


I en stor serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Du kan debattere løsninger med over 6.000 andre danskere i Facebook-gruppen Red Verden.

Indsatsen har givet forskerne blod på tanden, og de har nu kastet sig over at redde fiskearten skiffia francesae, der ligeledes er truet i Mexico. 

Ny fusionsrekord

Hvis vi kan udnytte samme form for energi, som driver Solen, kan vi få miljøvenlig energi i al overskuelig fremtid. Forskere har i årtier jagtet energiens hellige gral, fusionsenergi, og nu er kinesiske forskere kommet et skridt nærmere.

Deres 'kunstige sol' - tokomak-reaktoren - har nemlig holdt en rullende plasmasløjfe overophedet til 120 millioner grader i 1.056 sekunder, skriver Science Alert. Det slår også den tidligere rekord på 390 sekunder, som er sat i Frankrig i 2003.

På Danmarks Tekniske universitet står der faktisk en fusionsreaktor, som bruges til forskning. Den kan du læse mere om i artiklen: Kan fusionsenergi redde verden?

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk