NASA observerer vanddamp nok til at fylde et olympisk svømmebassin på Jupiters måne Europa

I videoen her fortæller NASA om deres opsigtsvækkende fund. (Video: NASA)

I videoen her fortæller NASA om deres opsigtsvækkende fund. (Video: NASA)

Kilde: 
19 november 2019

Europa, en af Jupiters 79 måner, er et af de hotteste objekter i vores solsystem.

Månen har nemlig alle forudsætninger for, at den kan huse liv, hvilket også har gjort den til et højprioritets-objekt at undersøge for NASA. 

Nu er Europa blevet endnu mere interessant. 

En NASA-ledet forskergruppe har således - for første gang - fundet et direkte og målbart bevis for, at der findes vanddamp på Jupiter-månen, skriver rumagenturet i en pressemeddelelse. 

Lucas Paganini, planetforsker ved NASA, der har ledet vandjagten på Europa, er tilfreds:

»De væsentlige kemiske grundstoffer (carbon, hydrogen, oxygen, nitrogen, fosfor og svovl) og forskellige energikilder, der udgør to ud af de tre forudsætninger for liv, findes overalt i Solsystemet,« fortæller Lucas Paganini i pressemeddelelsen. 

»Men den tredje - flydende vand - er svær at finde andre steder end på Jorden. Selvom forskere endnu ikke har observeret flydende vand direkte (på Europa, red.), så har vi fundet det næstbedste i form af vanddamp,« tilføjer han. 

LÆS OGSÅ: Pladetektonik fundet på Jupiters måne Europa

Forskere har længe haft beviser på, at der findes flydende vand, der engang imellem skydes ud i rummet fra store gejsere, under Europas isklædte overflade. 

Det er bare aldrig blevet observeret direkte, som forskergruppen nu har gjort ved at observere Europa meget nøje gennem et af verdens største teleskoper ved Keck Observatoriet på Hawaii. 

På observatoriet brugte forskerne et spektrogram, der kan give indsigt i partikler og molekylers kemi gennem infrarødt lys. 

Vandmolekylerne fra vanddampen på Europa gav en frekvens af infrarødt lys, da de mødte Solens stråler, hvilket afslørede, at der var tale om vandmolekyler.

Vandmolekyler udsender en specifik frekvens af infrarødt lys, når de bliver ramt af Solens stråler, og forskerne brugte denne egenskab til at afgøre, at der virkelig var tale om vanddamp. (Animation: NASA)

Forskergruppen observerede så mange vandmolekyler, at der var nok til at fylde et helt olympisk svømmebassin, der kan indeholde 2,5 millioner liter vand, indenfor et par minutter. 

Observationen sætter to streger under, at der findes vanddamp på Europa, og det kommer uden tvivl til at hjælpe forskere med at forstå månen. 

Resultatet bakker eksempelvis op om en herskende teori, der går på, at der under Europas is-overflade findes et hav af flydende vand, der er dobbelt så stort som Jordens hav. 

Lucas Paganini og hans forskerhold har publiceret deres observationer i tidsskriftet Nature Astronomy.  

LÆS OGSÅ: Hvad gemmer sig under isen på månen Europa?

LÆS OGSÅ: Gamle data giver nye beviser på aktivitet på månen Europa

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.