Forskere: Cement kan absorbere CO2
Kilde: 
22 november 2016

Normalt bliver cement set som lidt af en klimasynder. Produktionen af cement står for omkring fem procent af den globale udledning af CO2, men der er også noget godt ved cement.

Et nyt studie peger nemlig på, at cement faktisk kan absorbere og gemme på omkring 25 procent af den CO2, der bliver udledt ved produktionen. Det skriver sciencemag.org.

Cement kan gennem en proces, kaldet karbonisering, absorbere CO2 fra luften gennem bittesmå porrer, hvor CO2-en bliver fanget med forskellige kemikalier og vand.

Forskerne fra California Institute of Technology i Pasadena vidste ikke, hvor meget CO2 verdens cement kan absorbere, så derfor kiggede de på forskellige studier af, hvordan cement bliver brugt rundt omkring i verden. Forskerne besøgte også cementproducenter og byggepladser rundt omkring i Kina, fordi de producerer allermest cement i verden.

Efter indsamlingen af data testede forskerne i laboratoriet, hvor meget CO2 cement kan absorbere under forskellige forhold. Resultaterne fra deres tests brugte forskerne til at udvikle en computermodel, som de kørte igennem 100.000 gange under forskellige forhold.

Modellen peger på, at der mellem 1930-2013 er blevet absorberet 16 gigaton CO2 . Det er ifølge forskerne mere end 20 procent af det kulstof, der blivet absorberet af skove de seneste årtier.

»Resultaterne er ikke med til at gøre en kæmpe forskel i det generelle CO2-udslip,« siger Rob Jackson, der forsker i Jordens kulstof ved Stanford University og ikke har været en del af studiet, til sciencemag.org.

Men han påpeger, at det er vigtigt, at cement bliver tilføjet til listen over elementer, som er med til at absorbere CO2 fra luften, da det forbedrer modellerne over det globale udslip af drivhusgasser.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Geoscience.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.