Folkeskoleelever vinder pris for bølgeenergi-anlæg
En gruppe elever fra en folkeskole i Slagelse har netop vundet en konkurrence for børneforskere. De har lavet et anlæg, der kan omdanne bølger til elektricitet.

»Vi vandt! Eleverne var overdrevent vilde i deres præstationer,« udbryder Carsten Sørensen, der er naturfagslærer på Antvorskov Skole i Slagelse, efter at hans elever løb med sejren i den lokale First Lego League-turnering. 

»Det var en sand fornøjelse. Jeg er vist, hvad man kalder en ret stolt folkeskolelærer,« fortsætter han. 

Inkognito, som forskerholdet fra Antvorskov Skole kalder sig selv, har konstrueret et anlæg, der kan omdanne bølger til elektricitet.

De har også skrevet en forskningsrapport, lavet en markedsføringsstrategi og bygget en legorobot. 

Du kan læse mere om deres projekt i artiklen Børneforskere laver elektricitet ud af bølger

first lego league bølgeenergi børneforskere turbine vedvarende energi

Nogle af eleverne på Inkognito-holdet har lavet en legorobot, som også indgik i weekendens First Lego League-turnering. (Foto: Mette Birk, Antvorskov skole) 

Børneforskerne har styr på grundforskningen

I weekenden vandt de 14 elever på Inkognito-holdet fra Antvorskov Skole hovedpræmien - den såkaldte Championspris - for deres projekt.

Holdet var derudover nomineret og fik topkarakterer i seks kategorier, blandt andet for deres legorobot og markedsføringsstrategi.

First Lego League 

Menneskers brug af vand er temaet for årets First Lego League, som er en verdensomspændende konkurrence. 

Formålet med FLL er, at børn og unge har det sjovt, mens de løser et problem med videnskabelige metoderteknologi, matematiske begreber, kritisk tænkning, fantasi og samarbejde.

FLL er grundlagt af den amerikanske organisation FIRST og den danske legetøjsproducent Lego. Den første konkurrence blev afholdt i 1998.

Fem af eleverne, som har lavet bølgeenergi-konstruktionen, fik derudover en særskilt forskningspris.

»Dommerpanelet lagde vægt på, at vi leverede et højt resultat hele vejen igennem,« siger Carsten Sørensen. 

Næste skridt: Oslo - og måske USA

Eleverne fra Antvorskov skole går nu videre til en nordisk First Lego League-turnering i Oslo.

Hvis de vinder, har de mulighed for at fortsætte til finalen i USA.

I de kommende uger arbejder eleverne videre på deres bølgeenergi-anlæg, så det bliver endnu bedre, før de skal til den internationale turnering. 

»Vi har styr på grundforskningen, nu skal vi kigge på perspektiveringen. Vi skal blandt andet finde ud af, hvordan sådan et bølgenergi-anlæg kan finansieres, så det kan konkurrere med vindmøller,« siger Carsten Sørensen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk