Første rumvandring kun med kvinder skriver historie: »One giant leap for WOMANkind«
Astronauterne Christina Koch (i forgrunden, dragt med rød stribe) og Jessica Meir (dragt uden striber) udskiftede en batterioplader på den første rumvandring kun med kvinder nogensinde. Foto: NASA TV.

Astronauterne Christina Koch (i forgrunden, dragt med rød stribe) og Jessica Meir (dragt uden striber) udskiftede en batterioplader på den første rumvandring kun med kvinder i verdenshistorien. Foto: NASA TV.

Astronauterne Christina Koch (i forgrunden, dragt med rød stribe) og Jessica Meir (dragt uden striber) udskiftede en batterioplader på den første rumvandring kun med kvinder i verdenshistorien. Foto: NASA TV.

21 oktober 2019

De gjorde det.

De to kvindelige astronauter Christina Koch og Jessica Meir skrev verdenshistorie, da de fredag nat dansk tid gennemførte den første rumvandring nogensinde, som kun bestod af kvinder. 

Og det har skabt en række positive reaktioner, skriver Washington Post.

Kvinderne skulle i rumdragter bevæge sig ud fra Den Internationale Rumstation for at udskifte en defekt batterioplader på ydersiden af stationen.

Operationen skulle have varet fem en halv time, men efter de to kvinder havde udført hovedopgaven med opladeren, blev missionen udvidet til lidt over syv timer, så astronauterne kunne udføre nogle ekstra opgaver.

Kvinderne vendte begge sikkert tilbage til rumstationen.

LÆS OGSÅ: Historisk kvindelig rummission afblæst af NASA: Der er ikke nok rumdragter i medium

Rumvandringen har vakt opsigt verden over, efter den tidligere på året først blev annonceret, men siden aflyst, eftersom NASA ikke havde nok rumdragter i størrelse medium, som begge kvinder skulle bruge. 

I stedet for de to kvinder Christina Koch og Anne McClain blev rumvandringen, som foregik i marts, altså udført af Anne McCLain og Nick Hauge. 

Men i starten af oktober blev det annonceret, at NASA alligevel ville gennemføre en rumvandring kun bestående af kvinder, og den blev altså udført i fredags af Christina Koch og Jessica Meir. 

Det har skabt en række positive reaktioner.

Formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, skrev på Twitter og takkede Koch og Meir for at »sætte deres præg på historien,« mens hun også kaldte dem »en inspiration for kvinder og piger over hele USA.«

 

 

I en reference til Neil Amstrongs berømte ord i 1969 meldte den den amerikanske politiker Katherine M. Clark også ind på Twitter: 

»One giant leap for WOMANkind,« skrev Clark. 

 

 

Sætningen er et spil på det engelske ord 'mankind', som betyder 'menneskeheden' på engelsk og refererer til Neil Amstrongs sætning, fra da han satte sine første skridt på Månen.

»That’s one small step for man, one giant leap for mankind,« sagde Amstrong dengang.

USA's præsident, Donald Trump, leverede også store, rosende ord, da han lykønskede de to kvinder med bedriften. Men han kom galt af sted, da han skulle forklare, hvad bedriften egentlig bestod i.

»Dette er første gang, at en kvinde er uden for rumstationen,« lød det fra Donald Trump, der lidt efter blev korrigeret af astronauten Jessica Meir.

Det er nemlig langt fra første gang, at en kvinde er på rumvandring. Det gjorde russiske Svetlana Savitskaya allerede i 1984, og det har 14 andre kvinder gjort siden, skriver mediet Quartz. Men det er første gang, at en mand ikke har ledsaget dem.

 

 

Du kan læse flere reaktioner hos Washington Post. 

LÆS OGSÅ: NASA annoncerer historiens første rumvandring kun med kvinder

LÆS OGSÅ: Galleri: Se NASA’s bedste satellitbilleder fra 2018

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.