Fire kneb, der får mobilen til at holde strøm længere
Intet varer desværre evigt – og da slet ikke mobilbatterier. Her forklares, hvordan vi får mest ud af dem.
mobil batteri telefon afladning opladning kneb kapacitet levetid lithium-ion-batterier slitage elektrolyt elektroder mobilenheder ipads bærbar computer teknologi temperatur sollys airplane mode GSM Wi-Fi 4G energi strøm

Batteriet er selvfølgelig altid fladt, når det absolut ikke må ske ... (Foto: Shutterstock)

Batteriet er selvfølgelig altid fladt, når det absolut ikke må ske ... (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Nogle gange er det svært at få mobilbatteriet til at vare hele dagen. Og jo ældre mobiltelefonen er, desto mindre kapacitet lader batteriet til at have.

Mobilbatteriets kapacitet er afhængig af to faktorer:

 • Hvordan vi bruger telefonen i løbet af dagen.
 • Hvordan vi tidligere har brugt telefonen.

De fleste mobiltelefoner, bærbare computere, iPads og så videre bruger lithium-ion-batterier til at lagre kapacitet. 

Lithium-ion-batterier bruger – som navnet antyder – lithium-ioner til at transportere elektriske ladninger rundt inde i individuelle elektroder, hvilket får dem til fysisk at udvide og trække sig sammen. 

Ionerne flytter sig mellem batteriets poler, hver gang man oplader eller aflader batteriet.

Processerne er ikke fuldstændig reversible

Disse processer er desværre ikke fuldstændig reversible – det vil sige, reaktionen ikke går begge veje. Batterierne taber derfor deres ladningskapacitet og spænding i takt med, at antallet af opladninger og efterfølgende afladninger stiger.

Kapacitet og levetid
 • Batteriets kapacitet er dets ydeevne per opladning – altså hvor længe batteriet holder, før det skal oplades igen.
   
 • Batteriets levetid, henviser til den tid, som går, før batteriet er helt ødelagt og skal skiftes ud – ofte kan batteriet nemlig være helt nedslidt, før selve apparatet er udtjent.

For at gøre det hele endnu mere besværligt bliver elektrolytten (stof, som regel i flydende form, som indeholder frie ioner og derfor blandt andet kan lede elektrisk strøm), der forbinder elektroderne, også afladt i løbet processen.

Lithium-ion-batteriernes kapacitet er afhængig af, hvor brugte de er. Det betyder, at der er en forbindelse mellem, hvordan vi bruger mobilenhederne i dag, og hvor gode de er i fremtiden.

Men jeg vil nu afsløre 4 kneb, der kan mindske slitage og forlænge mobiltelefonens kapacitet og levetid.

Nummer 1: Gå ikke helt tør for strøm

Et typisk lithium-ion-mobilbatteri skal helst stadig have 80 procent af dets opladningskapacitet efter 300-500 opladninger/afladninger. 

Det kan de færreste batterier dog leve op til; mange gange er kapaciteten reduceret til 80 procent efter blot 100 opladninger/afladninger.

Heldigvis kan vi forlænge den fremtidige kapacitet ved at begrænse, hvor meget vi aflader vores mobilbatteri. Størstedelen af slitagen på batteriet sker i løbet af de dybe afladning/opladning-cyklusser, så det er faktisk bedst, hvis vi begrænser afladningen, før vi oplader dem igen. 

De fleste mobilenheder har et indbygget system, der reducerer slitage gennem over-opladningen, og som lukker enheden ned, hvis batteriet bliver meget fladt.

For at maksimere batteriets kapacitet er det bedst ikke at lade dem aflade helt – eller at oplade dem fuldstændigt.

mobil batteri holdbarhed opladning afladning trick tips holde strøm

Pas på med for mange selfies på skituren – mobilbatteriet holder bedre, hvis det ikke udsættes for temperaturer under frysepunktet. (Foto: Shutterstock)

Nummer 2: Lad det tage den tid, det nu tager

Mange mobilenheder har en hurtig opladningsfunktion, der gør, at du kan oplade din telefon superhurtigt; vi taler minutter og ikke timer.

Det er fint, hvis du skal skynde sig – men undlad at gøre det, hvis du har tid.

Hvorfor? Du mindsker faktisk batteriets kapacitet, hvis du oplader det for hurtigt.

Rent fysisk tager det lang tid for litium-ionerne at 'vandre' igennem elektrolytten til den negative elektrode under opladningen, så ved langsom opladning har ionerne mere tid til at færdiggøre denne ret langsomme proces, og det forbedrer batterikapaciteten.

Hvis du for eksempel oplader din telefon i fem minutter (og ikke 2 timer som ellers), risikerer du at reducere batterikapaciteten med mere end 20 procent.

Nummer 3: Ikke for varmt - eller for koldt

Lithium-ion-batterier skal helst opbevares ved mellem 0℃ og 45℃ for at bevare optimal batterikapacitet.

Hvis temperaturen bevæger sig under frysepunktet, indskrænkes litium-ionernes bevægelser i elektroderne og elektrolytten.

Hvis temperaturen derimod stiger til mere end 45℃, forbedres kapaciteten i forhold til ved lavere temperaturer, så du kan få mere ud af batteriet, hvis det bliver rigtig varmt.

Men det har en bekostning – slitage sker samtidigt meget hurtigere, så kapaciteten forringes over en længere periode.

Derfor er det bedst at holde telefonen væk fra direkte sollys gennem længere tid – og især i sommermånederne hvor det også er varmere.

flight mode mobil skærm test

Et af tipsene til at få mobilens batteri til at holde længere er at sætte den på 'flytilstand' eller 'flight mode'. (Foto: Shutterstock)

Nummer 4: Brug batteribesparende funktioner

Aaron Carroll og Gernot Heiser fra Data61 analyserede, hvor meget strøm de forskellige smartphonekomponenter slugte i løbet af en række typiske scenarier.

De konkluderede, at vi kan benytte en række enkle software- og hardware-strategier til at forlænge batteriernes kapacitet og levetid:

 • Reducér skærmens lysintensitet. Den letteste måde at bevare batteriets kapacitet, mens du samtidig opretholder alle funktioner, er ved at reducere skærmens lysintensitet. Det kan du gøre ved for eksempel at bruge din iPhones natindstilling ‘Night Shift’.
 • Sluk for mobilnetværket eller begræns taletiden. Forbindelsen til mobilnettet anvender GSM (Global System for Mobile Communications), som er den mest udbredte form for mobiltelefoni. GSM er den mest energikrævende komponent i en mobiltelefon, så det er en god ide at slukke den helt eller i det mindste begrænse opkaldstiden.
 • Brug Wi-Fi, ikke 4G. 4G sluger helt op til 40 procent mere strøm, når du browser internettet, så brug Wi-Fi i stedet, hvis du gerne vil forlænge batteriets levetid.
 • Reducér videoindholdet. Video bruger rigtig meget strøm.
 • Benyt intelligente batteriindstillinger. Alle nye mobilenheder har en batterisparefunktion (Android 'Power saving mode' og iOS 'Low Power Mode'). Disse softwarefunktioner ændrer Central Processing Unit (forkortes næsten altid til CPU; den centrale regneenhed i en computer, der omtales af mange som computerens hjerne) for forskellige apps, skærmens lysstyrke, meddelelser, notifikationer og forskellige hardwareindstillinger for at reducere energiforbruget.
 • Brug Airplane mode. Denne indstilling deaktiverer normalt GSM-, Wi-Fi-, Bluetooth- og GPS-funktionerne på dine enheder. Når du slukker for alle disse hjælpefunktioner, bruger mobilenheden kun op til 5 procent af det sædvanlige energiforbrug med skærmen slukket. Til sammenligning bruger en mobilenhed, der ikke er i brug, stadig mere end 15 procent.

Begræns og maksimer

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Bedre batterikapacitet og længere levetid kræver en begrænsing af storslugende hardware og software, og at du maksimerer opladningskapaciteten og minimere batterislitagen.

Disse forholdvis enkle strategier kan forlænge batterikapaciteten med mere end 40 procent samtidig med, at du bevarer en jævn kapacitet i løbet af hele mobilenhedens levetid.

Jacek Jasieniak modtager støtte fra Australian Research Council and Sustainability Victoria. Denne artikle er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk