Farvet gadelys kan vise os, hvornår vores strøm er klimavenlig
»Det er så konkret, at min 6-årige søn kan forstå det,« siger forsker bag projektet.
Svalin gadelys

Det farvede gadelys i bofællesskabet Svalin er blevet det helt store samtaleemne blandt både børn og voksne. (Foto: Pierre-Elouan Réthoré)

Det farvede gadelys i bofællesskabet Svalin er blevet det helt store samtaleemne blandt både børn og voksne. (Foto: Pierre-Elouan Réthoré)

Kunne du godt tænke dig at vide, hvornår den strøm du bruger, når du ser tv eller sætter opvaskemaskinen i gang, er grøn energi?

Stort tema i gang


I en serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden, blandt andet ved hjælp af grøn energi.

Hvad siger videnskaben?

Du kan få gode råd til at redde verden i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan debattere måder at redde verden på.

I bofællesskabet Svalin ved Trekroner, har forskere lavet et farverigt gadelys langs stierne imellem husene, der, ved at skifte farve, viser, om strømmen kommer fra fossil afbrænding eller grønne energikilder som sol eller vind.

»Vores gadelysprojekt giver et så konkret pejlemærke, at selv min 6-årige søn kan forstå det, når han ser lyset skifte farve,« siger Pierre-Elouan Réthoré, seniorforsker ved DTU Vindenergi.

Han har været med til at udvikle gadelysprojektet og bor selv i bofællesskabet.

»Det er selvfølgelig svært at forklare min søn, at det røde lys betyder, at strømmen skader klimaet, uden han bliver bange, men det er vigtigt at være en rollemodel for børn, så de bliver opmærksomme på bæredygtighed i hverdagen,« fortsætter han.

Svalin Gadelys

Når gadelyset på stisystemet lyser rødt i bofællesskabet Svalin, kommer elektriciteten fra fossile brændsler. (Foto: Pierre-Elouan Réthoré)

Gadelyset fungerer lidt ligesom et trafiklys

  • Når det lyser grønt, kommer strømmen fra grøn energi, så beboerne kan bruge el uden at tænke på miljøpåvirkningen.
  • Gult lys betyder, at strømmen kommer fra både fossile og bæredygtige energikilder, og at beboerne bør vente på grønt, før de sætter en vask over.
  • Rødt lys viser, at der udledes meget CO2 i forbindelse med produktionen af strømmen, så beboerne bør stoppe deres elforbrug.
Mere om gadelysprojektet
  • Gadelysprojektet er en del af DTU’s forskningsprojekt 'Energy Collective'.
  • Energy Collective udvikler og viser nye fællesskabsbaserede måder at handle med el og energi med et ultimativt mål om at gentænke måden vi producerer, forbruger og udveksler strøm.

Kilde: The Energy Collective

Gadelys og solceller skal give miljøbevidste beboere

Samtlige huse i bofællesskabet Svalin er beklædt med solceller på taget, men det er ikke i sig selv nok til at gøre bofællesskabet selvforsynende i el på alle tidspunkter af døgnet. Det er her, gadelyset kommer ind i billedet.

Solcellerne producerer masser af strøm om dagen, når solen skinner, men om aftenen, når mørket falder på, og beboerne kommer hjem fra arbejde, falder elproduktionen.

Den faldende elproduktion om aftenen falder uheldigt sammen med, at det er lige det tidspunkt på dagen, hvor beboerne er mest tilbøjelige til at bruge strøm, fordi de skal lave mad på komfuret, se tv og tænde lys.

Men når lamperne udenfor lyser rødt, er Pierre-Elouan Réthoré og hans naboer mere opmærksomme på deres elforbrug, mener han:

»Det gør, at vi tænker os om en ekstra gang, før vi bruger strøm. For det kan jo være, at det er noget, der kan vente. Når jeg for eksempel kommer hjem fra arbejde og ser, at gadelyset er rødt, venter jeg med at lade min elbil op til senere på aftenen, hvor elnettet typisk får elektricitet fra grønne vandkraftværker i Norge.«

Hvordan ved lamperne, hvornår det skal lyse rødt, gult eller grønt?
  • Gadelysene er koblet til et lille computerprogram, som The Energy Collective har udviklet.
  • Programmet henter informationer om andelen af grøn energi i det sjællandske elnet fra electricitymap.org, samtidig med at det registrerer, hvor meget energi solcellerne producerer.
  • På den måde ved lamperne, hvilke energikilder bofællesskabets strøm kommer fra.


Kilde: Pierre-Elouan Réthoré

Men virker det så?

Gadelysprojektet er stadig i udviklingsfasen, så bofællesskabet kan endnu ikke dokumentere, hvor meget det farvede lys rent faktisk påvirker beboernes elforbrug.

»Vi vil selvfølgelig meget gerne undersøge effekten af at ændre lyset, og det bliver også en del af eksperimentet på et tidspunkt. Vi vil lave en statistisk model, der viser, hvor meget beboernes forbrugsmønstre har ændret sig, siden gadelyset blev sat op, men det er lidt af en proces,« forklarer Pierre-Elouan Réthoré.

Indtil videre har bofællesskabets beboere dog været begejstrede for projektet:

»Mange af mine naboer er kommet over til mig og sagt, at de er begyndt at tænke mere over, hvornår de for eksempel bruger deres opvaskemaskine. Gadelyset er faktisk blevet et dagligdags samtaleemne blandt både børn og voksne herude, ligesom når man snakker om vejret,« fortæller Pierre-Elouan Réthoré.

Farvet lys er et lille puf i den rigtige retning

Gadelysprojektet er en måde at påvirke folks opførsel, ved at give dem et lille puf i den ønskede retning igennem en lille ændring i deres miljø.  

Den slags små ændringer kaldes nudging, og ifølge Lucia Reisch, professor ved Department of Intercultural Communication and Management på Copenhagen Business School, kan gadelysprojektet meget vel have den ønskede effekt på beboernes elforbrug:

»Jeg kender ikke til alle projektets detaljer, så jeg kan ikke evaluere det specifikke projekt, men baseret på min viden om lignende nudgingprojekter rundt omkring i verden kan jeg sagtens se det farvede gadelys blive en succes,« siger hun, og fortsætter:

»Forskning i 'grønne nudges' viser, at grønne nudges som gadelysprojektet kan være meget virkningsfulde.«

Lucia Reisch fortæller, at især farvekodningsprojekter, der visuelt fortæller brugeren, hvilke beslutninger de bør træffe, har vist sig effektive:

»Årtiers forskning i forbrugeradfærd viser, at folk altid fortolker den grønne farve som noget positivt og rødt som noget negativt eller forbudt, så farverne opfattes efter hensigten.«

Bæredygtig dagligdag

Når bofællesskabet bliver i stand til at udregne elforbruget i hvert enkelt hus, vil de beslutte, hvor meget CO2 man må bruge per hus. (Foto: Shutterstock)

Inspiration til landets kommuner

Den langsigtede plan med gadelysprojektet er at inspirere andre, såsom landets kommuner, til at sætte lignende initiativer med offentlige gadelygter i gang, fortæller Pierre-Elouan Réthoré fra DTU.

»Men på dette stadie i projektet skal vi først have målt projektets virkning på beboerne i bofællesskabet,« understreger han.

Når projektets virkning er blevet målt, bør man desuden være forsigtig med at tro, at resultaterne uden videre kan generaliseres til borgere udenfor bofællesskabet, mener Lucia Reisch fra CBS:

»Det her forsøg er udført i et økovenligt bofællesskab, så man kan forestille sig, at beboerne er mere motiverede til at spare strøm og leve bæredygtigt end den gennemsnitlige borger. Derfor bør resultaterne fortolkes omhyggeligt før en større udbredelse,« siger hun og fortsætter:

»En ting, forskerne har lært af den her slags eksperimenter, er, at selvom et nudge viser sig effektivt på et bestemt sted på et bestemt tidspunkt, kan man ikke altid regne med at det samme vil gøre sig gældende i en anden kontekst. Det betyder i praksis, at nudges, der har virket i én kontekst, skal testen igen i en anden kontekst, før de bredes ud.«

Udover gadelysprojektet er Svalin udstyret med solpaneler på taget, og beboerne kører i elbiler og opvarmer deres boliger med geotermiske varmepumper for at gøre hverdagen mere klimavenlig. (Video: The Energy Collective)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk