Få gratis besøg af forsker: Fra gaming til elektronikaffald - hør om teknologiens rivende udvikling
Gennem ordningen Bestil en Forsker kan alle, der kan samle 20 mennesker, invitere en forsker indenfor og blive klogere på et spændende emne.

Forskningens Døgn løber fra 23.-29. april, og i den periode holder mere end 250 forskere i år foredrag, som du kan bestille helt og aldeles gratis gennem vores foredragskatalog. (Foto: Shutterstock)

Forskningens Døgn løber fra 23.-29. april, og i den periode holder mere end 250 forskere i år foredrag, som du kan bestille helt og aldeles gratis gennem vores foredragskatalog. (Foto: Shutterstock)

I et samfund, hvor grænsen mellem den digitale og den fysiske verden sløres mere og mere, er data, it og programmering et vilkår for alle mennesker i det 21. århundrede.

Teknologien gennemsyrer vores hverdag, og de fleste af os er som borgere i det digitale samfund øvede i at bruge computere. Men hvad vil fremtiden bringe?

Herunder har vi samlet en række foredrag, der gør dig klogere på, hvad vi kan vente os fra teknologiens verden. 

Forskningens Døgn og Bestil en Forsker

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, der skaber mødesteder mellem forskere og borgere. Festivalen foregår hvert år i slutningen af april (uge 17). 

Bestil en Forsker er et af de mange tilbud under Forskningens Døgn.

Tilbuddet giver alle, der kan samle et publikum på mindst 20 personer, mulighed for gratis at bestille en forsker til at holde et foredrag i løbet af uge 17.

Foredraget plejer at foregå på arbejdspladsen, skolen, i en forening eller på et bibliotek. Se mere på Bestil en Forsker.

What will gaming look like in the future?

I dette foredrag spørger professor ved IT-Universitetet Hans Joachim Backe ind til, hvad vi kan forvente af computerspil 10 år fra nu. 

I lyset af både blockchain-teknologi og Meta-universets udvikling (det nye Facebook-univers) skaber forskeren en dialog med deltagerne. 

Udgangspunktet er ikke blot det visuelle, men også de teknologiske og økonomiske aspekter af spiludviklingen.

Bestil foredrag her.

Tak for lort: Antibiotikaresistens kan studeres fra dit WC 

Menneskers og dyrs afføring overvåges via supercomputere og DNA-teknikker. På den måde kan forskerne se, hvordan DNA og resistensgener udbredes.

Det fortæller postdoc ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) Patrick Munk om i dette foredrag. 

I foredraget fortæller han også om de udfordringer, vi har i et samfund på vej mod bakteriel antibiotikaresistens. 

Bestil foredraget her.

Clean up your electronics with ... mud

Elektronisk affald er en kæmpe belastning og indeholder mange giftige materialer. 

Robin Bonné, postdoc ved Aarhus universitet, fortæller om alternative strømløsninger, der kan findes på bunden af det danske hav. 

Bestil foredraget her (er på engelsk).

Søg i det spændende katalog

Derudover har vi et helt foredragskatalog at vælge imellem, blandt andet: 

Hvordan bestiller jeg en forsker? 

Bestillingsperioden slutter 31. marts, og du kan finde de mere end 250 foredrag på Forskningens Døgns hjemmeside

Husk de få krav, før du bestiller: 

  • Det er dit ansvar at stille de nødvendige faciliteter til rådighed. Det kan være et passende lokale med projektor eller en internetbaseret mødeplatform.
  • Der skal mindst være 20 personer til foredragene.
  • Nogle forskere skal desuden have deres rejseudgifter dækket.

Bestil en Forsker varetages af Videnskab.dk´s Center for Faglig Formidling.

Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte os på bestilenforsker@bestilenforsker.dk.

 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk