Eske Willerslev leder studie, der afslører efterkommere til legendarisk indianerhøvding
Efterkommer Sitting Bull

Den danske DNA-professor Eske Willerslev har ledet et forskningsprojekt, hvor man har kunnet bekræfte Sitting Bull-efterkommere ved at analysere DNA fra den legendariske Sioux-leders hårlok. (Foto: Eske Willerslev).

Den danske DNA-professor Eske Willerslev har ledet et forskningsprojekt, hvor man har kunnet bekræfte Sitting Bull-efterkommere ved at analysere DNA fra den legendariske Sioux-leders hårlok. (Foto: Eske Willerslev).

28 oktober 2021

En mand har i mange år forsøgt at overbevise sin omgangskreds om, at han er efterkommer af den legendariske indianerhøvding Sitting Bull.

Nu er et forskerhold ledet af den danske professor Eske Willerslev kommet ham til undsætning.

Med en ny metode i DNA-forskning har de kunnet slå fast, at manden – ved navn Ernie Lapointe – og hans tre søstre ganske rigtigt er efterkommer af den kendte Sioux-leder.

Det skriver et væld af medier samt University of Cambridge, England, i en pressemeddelelse.

»Siden jeg var en lille dreng, har Sitting Bull været min helt. Jeg beundrer hans mod og viljekraft. Derfor var jeg nærmest ved at få kaffen galt i halsen, da jeg læste et magasin i 2007, hvori der stod, at Smithsonian Museum (i Washington, red.) havde besluttet sig for at give Sitting Bulls hår tilbage til Ernie Lapointe og hans tre søstre i overensstemmelse med en ny amerikansk lovgivning, der bekendtgjorde, at museumsobjekter skulle repatrieres (hjemsendelse af symbolske objekter, red.),« fortæller Eske Willerslev i pressemeddelelsen.

Sitting Bull Efterkommere

Sitting Bull levede frem til 1890, hvor han blev skudt af et 'indianer-politi', der dræbte ham på vegne af den amerikanske regering. (Foto: Shutterstock).

Willerslev, der er leder af Lundbeck Foundation GeoGenetics Centre på Københavns Universitet, tilføjer, at han personligt skrev til Lapointe og fortalte, at det ville være en stor ære at få lov til at analysere Sitting Bulls hårlok for DNA.

Da Willerslev endelig fik adgang til hårprøven, vidste det sig, at opgaven var utrolig vanskelig, da man modtog en prøve med ekstremt lidt (ødelagt) DNA.

»Derfor har udfordringen gennem mange år været at udvikle en metode, hvor man kan sammenligne ekstremt lidt DNA over flere generationer end normalt,« siger Eske Willerslev ifølge Ritzau.

For at kunne bekræfte, om Sitting Bulls oldebørn vitterligt var høvdingens efterkommere, sammenlignede forskerne DNA-prøver med en gruppe af personer, der kommer fra samme område.

Med denne metode kunne de udelukke de mest almindelige mutationer og i stedet finde frem til helt særlige mutationer, som personer i slægtskab deler med hinanden.

Ifølge Willerslev åbner den opsigtsvækkende metode for et væld af hidtil lukkede døre.

Blandt andet i drabssager med formodede gerningsmænd, hvor man med et nedbrudt stykke DNA kan sammenligne DNA med de mistænkte.

Samtidig kan flere påståede efterkommere endelig få bevist, om de i virkeligheden er i familie med en afdød, kendt person.

Sitting Bull – hvis oprindelige navn var Tatankta-Iyotanka – levede fra 1831 til 1890, og indianerhøvdingen er især kendt for at lede 1.500 Lakota-krigere i Slaget ved Little Bighorn (25. juni 1876), hvor indianerne besejrede den amerikanske general Custers 7. kavaleri.

Studiet er publiceret i Science Advances.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.