ESA-direktør: Andreas Mogensens rumskæbne afgøres på mandag
Den danske astronaut kan godt begynde at tælle ned til afgørelsen om, hvorvidt han skal i rummet igen.
Andreas Mogensen rummet igen 2018 ESA

Andreas Mogensen må være næsten ligeså spændt nu, som da han første gang blev sendt i rummet i 2015. (Foto: ESA)

Andreas Mogensen må være næsten ligeså spændt nu, som da han første gang blev sendt i rummet i 2015. (Foto: ESA)

I sommeren 2017 afslørede generaldirektøren for det europæiske rumagentur, ESA, over for Videnskab.dk, at det helt klart var hans intention, at den danske astronaut Andreas Mogensen skulle på rumrejse mindst én gang mere.

Rum-bossen, Johann-Dietrich Wörner, understregede dog, at den endelige beslutning afhang af, hvorvidt de øvrige medlemmer af Den Internationale Rumstation, herunder USA, godkender en ny mission for Andreas Mogensen.

Under en stor konference i København uddyber rumbossen nu over for Videnskab.dk, at den endelige beslutning om, hvorvidt Andreas Mogensens kommer i rummet igen, bliver truffet i næste uge.

»Vi ved det ikke endnu, men det bliver besluttet på mandag,« sagde Johann-Dietrich Wörner, da Videnskab.dk spurgte til Andreas Mogensens næste rumrejse.

Han tilføjede, at selvom beslutningen bliver taget på mandag, melder ESA først offentligt ud om Andreas Mogensens rumskæbne på et senere tidspunkt. 

En europæisk astronaut med dansk accent

Sammen med ni af Europas største forskningssammenslutninger er ESA blandt deltagerne og arrangørerne af den storstilede forskningskonference Big Science Business Forum 2018, som i disse dage løber af stablen i København.

Rumchefens budskab var klart under hans tale på konferencen – vores forskning bringer Europa sammen, lød det.

»Andreas Mogensen er ikke en dansk astronaut. Han er en europæisk astronaut med en dansk accent,« fortalte han blandt andet under sit oplæg i Tivolis Congress Center i København.

Det viste han blandt andet med et eksempel, hvor en britisk astronaut blev interviewet i bedste sendetid på fransk TV.

Der kom dog også en stikpille til briterne i samme ombæring, da Johann-Dietrich Woerner forklarede, at ESA har 20 medlemmer fra EU, »men det bliver nok reduceret til 19 i fremtiden.«

 Johann-Dietrich Woerner ESA

Direktøren for ESA, Johann-Dietrich Wörner, talte ved konferencen Big Science Business Forum i Tivoli Congress Center. (Foto: Asbjørn Mølgaard Sørensen)

Andreas vil tilbage til rummet

Andreas Mogensen blev den første dansker i rummet, da han i september 2015 besøgte Den Internationale Rumstation, ISS, under et ti dage langt ophold i rummet.

Andreas Mogensen har selv givet udtryk for flere gange, at det er hans store ønske at blive sendt ud i rummet igen.

Klik, træk og zoom: Få overblik over Andreas Mogensens første mission

2. september 2015 blev Andreas Mogensen den første dansker i rummet, da han blev sendt af sted på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation, ISS.

Han gik gennem mange prøvelser på sin vej til at blive astronaut, og på rumstationen arbejdede han intenst som både forsker og forsøgskanin, da han udførte en lang række eksperimenter i vægtløs tilstand.

I præsentationen herunder kan du læse mere om Andreas Mogensens forberedelser, dagligdagen på rumstationen og alle de videnskabelige forsøg under missionen i 2015.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk