Elektronisk tatovering kan overvåge kropslyde
En ny elektronisk tatovering, som ligner et miniplaster, kan overvåge kroppens lyde. Den kan bruges til forskellige medicinske formål som overvågning af hjerterytmen, men også til at kommunikere med droner og spille Pac-Man.

Den elektroniske tatovering kan lytte til kroppens lyde. Det kan udnyttes til så forskellige formål som at overvåge implantater og spille Pacman med talens kraft. (Video: New Scientist)

Den elektroniske tatovering kan lytte til kroppens lyde. Det kan udnyttes til så forskellige formål som at overvåge implantater og spille Pacman med talens kraft. (Video: New Scientist)

Kropssprog har fået en ny – bogstavelig – betydning.

En ny elektronisk tatovering kan aflytte kroppens lyde; alt fra hjertet og andre muskler til mavetarmkanalens lyde. Det skriver techxplore.com

Tatoveringen er beskrevet i et nyt studie udgivet i tidsskriftet Science Advances. 

»Dette apparat har en meget lav massefylde og kan bruges til hjerte-kar-overvågning, stemmegenkendelse og kontakt mellem mennesker og maskiner i hverdagen. Det er meget behageligt og nemt – tænk på det som et mini, bærbart stetoskop,« siger Jae-Woong Jeong, som er professor ved University of Colorado at Boulder og medforfatter til artiklen, til techxplore.com.  

Overvågning af kropslyde har medicinske formål

Håbet er, at den nye tatovering blandt andet kan bruges til forskellige medicinske formål.

I et forsøg blev en række hjertepatienter i Arizona bedt om at bære den elektroniske tatovering på deres bryst. Herfra opfangede den patienternes hjertesummen og kunne definere, hvilken type de var, hvilket et ekkokardiografri (en ultralydsundersøgelse, hvor hjertets bevægelser undersøges) bekræftede. 

Forskerne bag det nye studie håber desuden, at den elektroniske tatovering kan bruges til at holde styr på biologiske implantater som pacemakere. Dermed kan den advare læger om eventuelle medicinske problemer eller mekaniske fejl. 

»Ved at bruge data fra tatoveringens sensorer kan en læge på et hospital langt væk fra en patient lave en hurtig og præcis diagnose,« siger Jae-Woong Jeong til techxplore.com.

   

Spil Pac-Man med stemmestyring

Den elektroniske tatovering kan også bruges til formål uden for kroppen. Eksempelvis til at kommunikere med robotter, transportmidler eller droner. Eller til at spille Pac-Man.  

I et forsøg placerede forskerne udstyret på folks halse og tilknyttede dem en stemmestyret version af klassikeren Pac-Man. Den elektroniske tatovering lyttede til vibrationerne på spillernes stemmebånd, når de dirigerede den gule ost op, ned, til venstre eller højre, og flyttede så Pac-Man'en herefter. Se selv i videoen øverst i artiklen. 

Fordi den kropslyttende tatovering bruger vibrationer, kan den opfange stemmer, selvom de drukner i baggrundsstøj. Det giver den en fordel i forhold til andre stemmekontrollerede systemer. 

elektronisk tatovering lyde pacman kroppen

Den elektroniske tatovering består af sensorer indpakket i en fleksibel silikoneskal flankeret af elektroder på begge sider. Den påsættes kroppen som et plaster. (Foto: Jeong Lab, University of Colorado Boulder)

Tatoveringen kan sidde overalt på kroppen

Den elektriske tatovering påklæbes huden som et plaster eller en midlertidig tatovering, og den måler blot 20 millimeter på tværs.

'Tatoveringen' består af sensorerer indpakket i en fleksibel silikoneskal flankeret af elektroder på begge sider.

Den kan påsættes nærmest hvor som helst på kroppen, hvor den vil opfange lyde og vibrationer fra 0,5 til 550 Hertz. Det svarer til alt fra et hjerteslag til tale. 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.