Kort nyt

Kort nyt

I genren 'Kort nyt' giver vi hurtigt overblik over nye forskningsresultater og refererer det mest interessante, andre medier har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje, hvad anden forskning på området viser, og vi henviser altid til den oprindelige kilde, så du kan dykke yderligere ned i detaljer og forbehold.

»Det er sgu smukt«: DTU indvier varme sten, der kan lagre vedvarende energi

Annonce:

Mandag 18. marts blev en bunke 600 grader varme sten indviet på DTU Risø tæt ved Roskilde.

De varme sten fungerer som energilager, og de kan dermed være løsningen på en af de største grønne udfordringer, vi har, skriver DR.

Energiselskabet Seas-NVE har siden 2016 samarbejdet med DTU Energi, Aarhus Universitet Geoscience, Dansk Energi, Energinet.dk og Rockwool om at udvikle et testanlæg med de varme sten, der som et batteri kan oplagre og levere energi fra sol og vind.

LÆS OGSÅ: Efter TESLA: Danske forskere giver deres bud på fremtidens energilagring

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) var til stede ved indvielsen af testanlægget.

»Jeg synes, det er fantastisk, at det faktisk er lykkedes at lagre energi i nogle sten, som vi kender fra vores gårdsplads,« sagde ministeren ved indvielsen ifølge DR.

»Lige nu blæser det enormt meget, det vil sige, vi producerer enormt meget energi i Danmark lige nu, men hvad med i nat, når det er vindstille? Hvordan får vi så energien ud? Det gør vi ved at gemme den i sten. Det er sgu smukt,« tilføjer Tommy Ahlers.

Annonce:

LÆS OGSÅ: Solcelle-teknologien bakser med fire hovedproblemer

Udviklingschef ved Seas-NVE, Ole Alm, forklarer til DR, at energilageret fungerer som en gryde, der bliver gravet ned i et hul i jorden. ‘Gryden’ er isoleret og får også et isolerende låg på.

»Når der så er overskud af strøm, tager vi den og omformer den til varm luft ved hjælp af en kæmpe varmekanon, og det presser vi ned over stenene, så de bliver 600 grader varme,« siger Ole Alm ifølge DR.

Energilageret på Risø DTU vil kunne gemme strøm nok til at dække hele Danmarks strømforbrug i fire til seks timer.

LÆS OGSÅ: Elektrolyse gør al energi fra vindmøller værdifuld

Ifølge Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet, er der enorme perspektiver i energilagrings-projektet.

»Alle venter på nogle teknologier, der kan træde ind, når der ikke er strøm fra vinden. Projektet i Risø har rigtig god mulighed for at komme op i stor skala,« siger han til DR.

Annonce:

LÆS OGSÅ: Grønne teknologier og eldrevne biler forurener også

LÆS OGSÅ: Nyt batteridesign kan hjælpe med at lagre vindenergi

fghs