Del din smukke forskning i stor fotokonkurrence
Fra i dag af kan videnskabsfolk fra hele verden indsende deres fascinerende billeder af alt fra mikroorganismer til arkæologiske fund.

Videnskaben har mange smukke ansigter. Det har de seneste år med fotokonkurrencen ARTiS - Art In Science - bevist.

Igen i år har forskere verden over mulighed for at dele flotte og fascinerende billeder af deres videnskab.

Anledningen er Københavns Universitets store fotokonkurrence ARTiS, der bliver afholdt for fjerde år i træk.

Konkurrencen munder ud i én stor udstilling i festsalen på Københavns Universitet, hvor knap 4.000 gæster sidste år kiggede forbi.

Selve billederne kan være af objekter eller data fra forskningen, for eksempel har tidligere deltagere indsendt et mikroskopbillede af en hundeloppe, en skanning af organismen hydroid (i familie med vandmanden), og et billede af havbunden, der til forveksling ligner Månen.

Deltag selv i bedømmelsen

Billederne bliver bedømt af et panel af forskere, videnskabelige tidsskrifter og kunstnere.

Men vil du selv have indflydelse på bedømmelsen af billederne, kan du gå ind på ARTiS' Facebook-side, hvor det billede med flest ’Likes’ vinder i kategorien ’Facebook Public Choice’.

Du kan også have indflydelse på kategorien ’Culture Night Visitors Choice’ ved at afgive din stemme ved ARTiS-udstillingen under Kulturnatten 2018.

De resterende kategorier i konkurrencen lyder:

  • Best Image (det bedste billede under kategorierne Nano, Micro, Mini, Macro og Mega)
  • Young ART-Scientists prize (studerende under universitetsniveau)
  • Visualisations (data koncepter, ligninger, modeller, illustrationer mm.)
  • Humoristic (forskning behøver ikke være tørt)
  • Best Instrument (bedste billede af forskningsinstrumenter eller enheder)
  • Best video presentation (kort video om billedet/billederne, præsentation af forskning, laboratorium eller af forskeren selv)

Du kan læse mere om konkurrencen på Københavns Universitets hjemmeside.

Sætter anderledes fokus på forskningen

Initiativtageren bag ARTiS mener, at billederne kan nå ud til andre målgrupper, der ikke beskæftiger sig med videnskab til daglig.

»Det er mere og mere vigtigt at kommunikere til offentligheden, både i forhold til opdagelser og innovation. Med billederne fra ARTiS kan vi vække folks nysgerrighed - først lægger de mærke til skønheden, og så begynder de at forstå, hvad der ligger bag skønheden,« siger Karen Martinez, lektor ved nano-science center på Kemisk Institut, Københavns Universitet.

Hun sidder i dommerpanelet og opfordrer alle videnskabelige retninger til at indsende deres bud på fascinerende og smuk data.

Motiverne kan være alt lige fra biologisk materiale, arkæologiske fund og landskaber, tilføjer hun.

Se billeder fra tidligere ARTiS-konkurrencer her. 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk