Danskudviklet drone skal gøre minerydning mere sikker
Kilde: 
19 december 2016

Miner er som regel lavet af stål, der er magnetisk. Derfor foregår søgningen efter miner ofte med såkaldte 'magnetometre'; instrumenter der kan måle bittesmå afvigelser i magnetismen i undergrunden og dermed lokalisere minerne.

Nu vil forskere fra DTU udvikle en drone med disse magnetometre, som kan kortlægge miner i tidligere krigszoner. Det vil gøre minerydningen mere effektiv og mindre farlig, skriver DTU i en pressemeddelelse

»Planen er, at vores drone og dens unikke magnetometer-opsætning skal gøre minerydningen mere præcis end den nuværende afsøgning, som foregår ved hjælp af terrængående køretøjer på land og specialdykkere i kystområder. Det betyder også, at risikoen for de involverede personer fremover vil blive minimeret, da dronen kan betjenes fra en sikker position uden for det minerede område,« siger seniorforsker Arne Døssing fra DTU Space, der er leder af projektet, i pressemeddelelsen

I første omgang har forskerne bag det nye droneprojekt fokus på at fjerne miner fra 2. verdenskrig. Alene i Danmark formoder man, at der ligger mere end 40.000 ikke-eksploderede miner fra 2. verdenskrig gemt i havet og på land, og de skal fjernes, før der kan etableres strømkabler til nye offshore havvindmøller. 

Forskere fra DTU Space vil de næste fire år udvikle og teste den nye droneteknik. Projektet har modtaget 11 millioner kroner fra Innovationsfonden.

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.