Danskere har udviklet sejt fodboldkamera: Nu kan robotter filme kampen
31 juli 2018

Har du også svært ved at finde en kammerat, der gider bruger to timer af sin lørdag formiddag på at føre kameraet, så du kan få foreviget din serie-kamp af tvivlsomt niveau?

Så er det nye robotkamera, som Datalogisk Institut på Københavns Universitet har udviklet sammen med firmaet VEO, måske løsningen.

Kameraet, der bygger på kunstig intelligens, kan således - helt automatisk - følge bolden rundt banen, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

»Ved hjælp af 'Deep Learning' har computeren inde i kameraet lært, hvordan bolden og spillerne på banen ser ud, hvilke løbemønstre spillerne har, og hvordan bolden bevæger sig. Derfor kan den forudsige spillets bevægelser og dreje sig efter det,« forklarer postdoc Oswin Krause fra Datalogisk Instituts Image Section i pressemeddelsen.

Kameraet har - ligesom den menneskelige hjerne - gennemgået et intensivt træningsforløb, inden det blev muligt for den at følge boldens bevægelser automatisk.

»I starten var det svært for computeren at adskille bolden fra andre runde former, som for eksempel en skosnude, et knæ eller stadionbelysningen,« forklarer Oswin Krause fra Datalogisk Institut, der arbejdede på projektet i et halvt år.

Kameraets evne til at adskille bolden og forudsige dens bevægelse er således hjulpet på vej af mennesker, der manuelt har klikket på, og dermed markeret, bolde og spillere, så kameraet har lært at kende forskel.

Den kunstige intelligens har herefter indsat de i alt 1,5 millioner klik i et koordinatsystem på banen, som computeren løbende udfylder med forskellige placeringer af bolden og spillerne som den hele tiden lærer af.

Fodboldkameraet er sat i produktion, og ifølge pressemeddelelsen står mere end 1.000 europæiske fodboldklubber - professionelle som amatører - i kø til at få fingrene i kameraet, der koster omkring 10.000 kroner.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.