Dansk supercomputer løser 10 milliarder års hovedregning
Kilde: 
14 november 2016

Sidste år meddelte et stolt forskerhold fra University of Texas i Austin, at det var lykkedes at løse et matematisk problem, der har spøgt i miljøet i mere end 30 år.

Regnestykket var løst på deres supercomputer Stampede, men forskerne kunne ikke efterregne resultatet, fordi regnestykket var så stort. Men det er nu lykkedes for forskere på SDU ved hjælp af deres egen supercomputer. Det skriver sdu.dk.

»Det er det største matematiske bevis nogensinde, og at verificere så stort et bevis kræver en ekstremt stor indsats. Det ville kræve 10 milliarder års koncentreret læsning at gå det igennem for at se efter eventuelle fejl,« forklarer Peter Schneider-Kamp, der er professor på Institut for Matematik og Datalogi ved SDU, til sdu.dk.

Regnestykket fylder små 200 terabyte, hvilket svarer til 1800 millioner e-bøger.

LÆS OGSÅ: Supercomputer på DTU skal finde nye gener

Sammen med kollegerne postdoc Luís Cruz-Filipe fra Institut for Matematik og Datalogi på SDU og professor Joao Marques-Silva fra universitetet i Lissabon satte Peter Schneider-Kamp sig for at gøre et forsøg alligevel – med hjælp fra supercomputeren ABACUS, der står på SDU.

»Vi oplærte ABACUS til at være en kunstig matematiker med meget høj kapacitet, så vi kunne komme ned på et par dages arbejdstid i stedet for 10 milliarder år,« siger han til sdu.dk.

Forskerne har ikke lavet en genberegning, men har i stedet skabt et program, der er såkaldt "correct by construction", eftersom det er lavet ud fra en formalisering af den matematiske teori bag beviset. 

»Det er derfor garanteret, at vores program ikke tager fejl. Og da det har gennemgået alle 200 terabyte af beviset, er det også garanteret, at texanernes bevis er matematisk set korrekt,« siger han.

LÆS OGSÅ: 22,3 mio. cifre: Matematikere finder verdens hidtil højeste primtal

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.