Coronavirus og tekniske problemer forsinker Mars-mission
ExoMars missionen

Det russisk-europæiske projekt ExoMars udskydes til 2022. Dels fordi forskerne ikke kan rejse rundt mellem laboratorierne. (Illustration: ESA/ATG medialab)

Det russisk-europæiske projekt ExoMars udskydes til 2022. Dels fordi forskerne ikke kan rejse rundt mellem laboratorierne. (Illustration: ESA/ATG medialab)

Kilde: 
14 marts 2020

Anden del af den ambitiøse ExoMars-mission skulle have været et af denne sommers absolutte rum-højdepunkter.

I juli skulle en rover være sendt afsted mod Mars for at grave efter ældgamle livstegn i planetens undergrund, men missionen er nu udskudt til 2022. Til dels på grund af den nye coronavirus, skriver ScienceAlert.

»Vi har truffet en svær, men velovervejet beslutning om at udskyde opsendelsen til 2022,« lyder det i en udmelding på ESA’s hjemmeside fra Dmitry Rogozin, som er leder af det russiske rumagentur, Roscosmos. 

Forsinkelsen skyldes primært, at ExoMars-projektet har været ramt af tekniske problemer, men Rogozin peger også på, at »forværringen af den epidemiologiske situation« har forsinket arbejdet. 

ExoMars roverens dele bliver samlet og testet flere forskellige steder i Europa, men rejserestriktioner grundet udbruddet af COVID-19 har gjort det besværligt for ExoMars-forskerne at besøge laboratorier i andre lande, står der på ESA's hjemmeside. 

En mission præget af tekniske drillerier

Det er ikke første gang, at Mars-missionen er blevet forsinket. Forberedelserne til anden del af ExoMars-missionen har været alvorligt ramt af tekniske problemer. 

I august sidste år opdagede ESA problemer med de faldskærme, der skal nedbringe fartøjets hastighed, så det kan lande sikkert på Mars, så allerede dengang blev der sat spørgsmålstegn ved, om opsendelsen kunne gennemføres i 2020. 

»Vi vil sikre os en 100 procent succesfuld mission. Vi kan ikke tillade os selv nogen fejlmargin. Flere verifikationsaktiviteter vil sikre en sikker rejse og de bedste videnskabelige resultater på Mars,« siger generaldirektør i ESA Jan Wörner, i ESA’s udmelding. 

Det europæiske og det russiske rumagentur siger også, at rumfartøjets hardware og software skal testes yderligere, inden missionen kan gå i gang. 

 

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.