Computerforskerens juleønske: En husholdningsrobot
Thomas Bolander forsker i kunstig intelligens. Hans største ønske er en husholdningsrobot, der kan stå for alt det praktiske i hjemmet. Men den elektroniske au pair bliver næppe færdig i år.
robotforsker juleønske husholdningsrobot

En velfungerende husholdningsrobot skal være så intelligent, at den kan forstå familiens behov, ønsker og hensigter. Den skal kunne sætte sig i andres sted. (Foto: Shutterstock)

En velfungerende husholdningsrobot skal være så intelligent, at den kan forstå familiens behov, ønsker og hensigter. Den skal kunne sætte sig i andres sted. (Foto: Shutterstock)

Forestil dig, at alle julekagerne bliver bagt, mens du er på arbejde. Flæskestegen bliver tilberedt og julegaverne pakket ind, uden at du behøver at røre en finger.

Det er et drømmescenarie for Thomas Bolander, som forsker i kunstig intelligens på DTU Compute.

»Jeg ønsker mig en intelligent husholdningsrobot, som kan gøre klar til jul, vaske op, støvsuge, holde styr på min kalender og rydde op på børnenes værelser,« siger Thomas Bolander.

Forskernes juleønsker

Videnskab.dk er i gavehumør – igennem hele december måned uddeler vi gratis juleønsker til en række forskere, som får lov til at bede julemanden om hvad som helst.

Eneste krav er, at ønsket skal have eller kunne få afgørende betydning for forskningen.

I dag ser vi på, hvad Thomas Bolander, der forsker i kunstig intelligens på DTU, drømmer om at finde under juletræet.

Robotter kan ikke tilpasse sig

Robotter findes allerede i mange varianter, men det er endnu ikke lykkedes at lave en robot, som kan stå for alt det praktiske i hjemmet uden at gå i vejen og opføre sig uhensigtsmæssigt.

»En husholdningsrobot skal være en del af familien. Det vil sige, at den skal kunne agere på familiens vilkår og sætte sig i andres sted. Den skal kunne samarbejde flydende og naturligt med de øvrige familiemedlemmer, vise hensyn og forstå, hvad resten af familien vil og har gang i,« siger Thomas Bolander.

»For eksempel skal robotten kunne forstå, at den ikke skal gå ind på soveværelset og støvsuge midt om natten. Den må gerne hjælpe med at smøre madpakker, men den skal ikke tage kniven ud af hånden på mig, hvis jeg er i gang med det,« fortsætter han.

Robotten bliver ikke klar til jul

I sin forskning arbejder Thomas Bolander på at lave matematiske modeller over, hvordan menneskers sociale intelligens fungerer.

Ambitionen er, at modellerne skal kunne bruges til at programmere computere, så de kan efterligne højere niveauer af menneskelig kognition. Hvis det lykkes, vil fremtidens computere være i stand til at forstå menneskers hensigter og sætte sig vores sted.

Der er dog mange ting, der skal gå op i en højere enhed, før en computer eller robot kan lave bevidst sproglig ræssonering, som det kaldes, og forstå alle de subtile signaler, vi mennesker sender til hinanden.

»En intelligent husholdningsrobot bliver ikke en realitet i morgen eller om fem år. Jeg vil skyde på, at teknikken kan være på plads om 50 år, under forudsætning af at vi også fremover har fokus på at udvikle kunstig intelligens,« siger Thomas Bolander.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.