Computerforskere modtager 11,7 millioner fra Det Frie Forskningsråd
11 maj 2017

To forskere fra Institut for Datalogi på Aarhus Universitet modtager tilsammen 11,7 millioner kroner fra Det Frie Forskningsråd. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Ira Assent, som er lektor i datalogi, er en af de forskere, som netop er blevet tildelt midler af Det Frie Forskningsråd. Hun er blevet tildelt 5,9 millioner kroner til at finansiere sit forskningsprojekt ’Data Science on the Desktop’.

Forskningsprojektet tager afsæt i det faktum, at vi hver dag producerer store mængder data, når vi surfer på nettet. Til at finde rundt i de store mængder data, som skabes, benytter man de såkaldte data mining algoritmer, som kan hjælpe os med at forstå den digitale verden. 

Formålet med Ira Assents forskningsprojekt er at gøre data mining egnet til at undersøge store datamængder på helt almindelige computer, så man dermed slipper for dyre investeringer i specialiseret hardware.

Også Peyman Afshani, som er lektor i datalogi, har modtaget midler fra Det Frie Forskningsråd. Han har modtaget 5,8 millioner kroner til sit forskningsprojekt ’Modern Challenges in Geometric Data Structures’.

Peyman Afshanis forskningsprojekt omhandler håndtering af geometriske data, som er data fra kilder såsom geografiske informationssystemer, robotter, computergrafik, abstrakte data fra databaser samt tekstdata.

I forbindelse med at digitale systemer i disse år vokser med stor hastighed, bliver det stadig vigtigere for geometriske algoritmer at holde øje med den stigende mængde af data samt mangfoldigheden af data. 

Formålet med forskningsprojektet er derfor at behandle de problemer, der opstår som følge af de store mængder data og en øget datadiversitet. Det gælder blandt andet håndtering af komplekse forespørgsler på data og håndtering af flere datasæt.

De to forskningsprojekter er bare to ud af 200 forskningsprojekter, som Det Frie Forskningsråd finansierer i 2017 til en samlet sum af 633 millioner kroner.

cak

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.