Byggematerialer skal genbruges i højere grad, og forskere dyrker kaffe i laboratoriet
Og så får du et par gode råd til, hvordan du holder elregningen nede. Læs mere om det i ugens nyhedsopsamling!
baredygtigt_bygger

Byggebranchen skal blive bedre til at genavende ikke kun materialer, men hele bygningsdele til at bygge bæredygtigt med. (Foto: Shutterstock)

Byggebranchen skal blive bedre til at genavende ikke kun materialer, men hele bygningsdele til at bygge bæredygtigt med. (Foto: Shutterstock)

Byggebranchen skal blive bedre til at genavende hele bygningsdele og byggematierialer, når der bankes nye bygninger op. 

Den idé går også under navnet ‘cirkulært byggeri’. 

På nuværende tidspunkt mangler der dog viden om kvalitetskrav til genanvendte materialer, og der er endnu ikke skabt et marked, så virksomhederne kan se en gevinst ved at sætte gang i at bruge hele bygningsdele. 

Men der er faktisk flere gevinster ved at sætte turbo på omstillingen, viser en ny rapport, som DTU har udarbejdet i samarbejde med flere aktører i byggesektoren.

»Direkte genbrug af byggekomponenter vil betyde et mindre træk på naturressourcer til produktion af nye materialer,« siger Lisbeth M. Ottosen, professor og sektionsleder i Materialer og Holdbarhed på DTU Byg.

»Samtidig bevarer og udnytter det de ressourcer, som allerede er i det eksisterende byggeri. Og gevinsten er større, jo højere niveau vi genanvender materialerne på, for eksempel ved at renovere byggeri eller genanvende hele moduler i nye bygninger,« siger professoren i en pressemeddelelse.

Rapporten peger på, at Danmark kan gå forrest med udviklingen af cirkulært byggeri. Og så kommer den med to råd:

  • Renovering af eksisterende byggeri skal være hovedfokusset, men indsatsen skal også omfatte nybyggeri.
  • Byggematerialer genanvendes på højeste niveau, så de faktisk bruges til nye bygninger og ikke bliver blandet i asfalt eller andre produkter.

Fremtiden er 'dyrket' i et.. laboratorium

Hvad siger du til at få dyrket din morgenkaffe i et laboratorium?

Det kan meget vel være fremtiden, og den er ikke særlig fjern! En række forskere fra det statslige teknologiforskningsinstitut VTT i Finland har nemlig dyrket kaffe i en såkaldt bioreaktor, skriver Phys.org.

Kaffen er ikke malet af bønner, men i stedet dyrket fra en klynge af kaffeplanteceller under nøje kontrollerede temperatur-, lys- og iltforhold i en bioreaktor.

Fordelene ved at dyrke kaffebønnerne i laboratoriet er, at det kræver et langt mindre areal at dyrke. Derudover kræver det ifølge forskerne væsentligt mindre vand at lave kaffebønnerne i en bioreaktor.

Stort tema i gang


I en konstruktiv serie undersøger Videnskab.dk, hvordan mennesket kan redde verden, og hvordan vi hver især kan gøre en forskel hjemme fra sofaen.

Som en del af serien giver forskere gode råd, baseret på deres egen forskning.

Du kan få og give gode råd i vores Facebook-gruppe Red Verden.

Forskere vil udfordre 'grøn vækst'

Og så fra det finske kaffe-laboratorium og tilbage til de danske universiteter. 

På Roskilde Universitet har en række forskere nemlig fået bevilget 5,6 millioner kroner af Danmarks Frie Forskningsfond til at udfordre begrebet ‘grøn vækst’, skriver universitet i en pressemeddelelse.

»Den gængse tankegang i dag er, at man ser udvikling som vækst. Det paradigme gør vi op med i vores projekt. For hvis vi kun ser udvikling som vækst, så bremser det os, når vi skal finde nye innovative løsninger på klimaudfordringerne,« siger Lone Riisgaard, som er lektor i udviklingsstudier og leder af forskningsprojektet i pressemeddelelsen. 

Forskerne skal som en del af projektet forbi alternative bæredygtighedsprojekter i Indien og Sydafrika for at lade sig inspirere af deres syn på naturen. 

Tips til at spare penge

Og til sidst:

Priserne på el skyder i vejret, blandt andet fordi den globale gasforsyning er presset. Det er vist ikke gået manges næser forbi. Det forventes, at priserne fortsætter med at stige, men der er faktisk ting, du selv kan gøre for at minimere elregningen.

Det skrev vi om i ugens løb på Videnskab.dk, og et par af de gode råd lyder:

  1. Isoler hjemmet, så varmen ikke fiser ud  
  2. Se efter vedvarende energikilder
  3. Brug infrarøde varmeapparater

Vi slutter af med en lille påmindelse om, at det store klimatopmøde, COP26, for alvor bliver skudt i gang i Glasgow i morgen - søndag. Hele verdens øjne hviler på beslutningstagerne, og vi kommer også til at dække det store topmøde på Videnskab.dk, så følg med!

 

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk