Branson mod Bezos: Milliardærer udkæmper privat rumkapløb i juli
To stenrige superegoer tørner snart sammen i, hvad der bedst kan beskrives som et moderne rumkapløb.
Jeff Bezos Richard Branson

Det er den britiske virksomhedsentreprenør Richard Branson (tv), kendt for blandt andet Virgin Records og grundlæggeren af internetfirmaet Amazon, Jeff Bezos, der kæmper om at dominere rummet i juli, fortæller Videnskab.dk's rumskribenter Helle og Henrik Stub. (Foto: Shutterstock)

Det er den britiske virksomhedsentreprenør Richard Branson (tv), kendt for blandt andet Virgin Records og grundlæggeren af internetfirmaet Amazon, Jeff Bezos, der kæmper om at dominere rummet i juli, fortæller Videnskab.dk's rumskribenter Helle og Henrik Stub. (Foto: Shutterstock)

Der var engang, da et rumkapløb foregik mellem to lande, som under månekapløbet.

Men nu har vi fået et helt nyt kapløb ud i rummet, denne gang mellem to milliardærer med store egoer.

Kapløbet skal afgøres i juli!

På den ene side står grundlæggeren af internetfirmaet Amazon, Jeff Bezos, med sin raket New Shepard. Han skal selv sendes op sammen med sin bror 20. juli på et 11 minutter langt rumhop, og som det nyeste har han også inviteret en 82-årig dame med. Dette er en aldersrekord for astronauter.

Damen er en næsten-astronaut ved navn Wally Funk, som ved rumalderens begyndelse var en af de 13 kvinder, som søgte at komme op med Mercury-kapslerne, for at vise at rumfart ikke bare var noget, som var forbeholdt mænd.

Trods en lang og sej kamp lykkedes det ikke dengang i 1960'erne at overbevise NASA om, at kvinder også skulle have adgang til rummet – men nu har Bezos så inviteret en af dem med.

Om artiklens forfattere

Helle og Henrik Stub er begge cand.scient'er fra Københavns Universitet i astronomi, fysik og matematik.

I snart 50 år har parret beskæftiget sig med at formidle astronomi og rumfart gennem radio, fjernsyn, bøger og foredrag og kurser.

De står bag bogen 'Det levende Univers' og skriver om aktuelle astronomiske begivenheder for Videnskab.dk, hvor de går under kælenavnet 'Stubberne'.

Konkurrenten tager kampen op

Det er jo god PR, og Jeff Bezos store konkurrent Richard Branson har da også taget udfordringen op med sit rumskib VSS Unity. Han skal sendes op 11. juli sammen med fem ansatte fra sit firma.

VSS Unity er ikke en raket, men et raketdrevet fly, som starter sin tur fra en højde på 15 km, når det udløses fra et meget stort jetfly, som har sendt rumskibet op fra Jorden.

Men selvom Branson skulle slå Bezos med en uge, så er det helt sikkert, at vi ikke har hørt det sidste til dette milliardærkapløb, og det handler om grænser.

Den officielle grænse til rummet er Karman-grænsen 100 km over Jorden, og den grænse passerer Bezos lige akkurat.

VSS Unity kommer næppe meget højere op end 90 km – ikke at det betyder så meget for oplevelsen, men er man så en ’rigtig’ astronaut?

Kun det amerikanske luftvåben siger ja, da de definerer grænsen til rummet på 50 miles (80 km) over jorden.

Men den lille højdeforskel skal Bezos nok se at gøre et stort nummer ud af.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce:

Det sker