Bobleplast kan rense drikkevand i fattige områder
Kilde: 
23 august 2016

Kondensfælder kan forvandle havvand og forurenet vand til drikkevand ved at fordampe og indfange det rene vand.

Hvis man skal skaffe drikkevand i større skala, så kræver det dog ofte dyre linser eller andet udstyr, der kan få vandet til at fordampe hurtigt. 

Men nu er det lykkedes forskere at lave et billigt alternativ ud af bobleplast. Det skriver Sciencemag.org.

Kondensfælder er blevet brugt i tusindvis af år. De mest simple versioner er vandfyldte beholdere med sorte bunde, som absorberer solens stråler.

Varmen øger fordampningen, og glas eller andet klart materiale i toppen af beholderen indfanger dampen, og det rene kondensvand drypper ind i en anden beholder.

For at sætte skub i processen har moderne udgaver brugt linser eller spejle til at samle 100 gange mere sollys. Men mange steder i verden har man ikke råd til de dyre linser.

For to år siden forsøgte forskere at absorbere solens stråler ved hjælp af en svamp belagt med et lag af grafit. Svampen sugede vandet op, som blev varmet af grafitten. 

Det virkede, men meget af energien svandt.

I et nyere forsøg udskiftede forskerne grafitten med et blåt metal og keramisk materiale som også bruges i kommercielle soldrevne vandvarmere. Mellem dette materiale og svampen lagde forskerne et tyndt lag kobber, der er en effektiv varmeleder.

Der forsvandt dog stadig meget varme fra selve vandet og ud af beholderen.

Derfor viste det sig at være et stort gennembrud, da lederen af forskerholdet opdagede, at hans 16-årige datter brugte bobleplast til at isolere sit drivhus til en videnskabsmesse.

Efter at forskerholdet dækkede deres kondensfælde i bobleplast, fortæller de nu i den nyeste udgave af tidsskriftet Nature Energy, at de kan lave store kondensfælder omkring 20 gange billigere, end den nuværende teknologi.

Det er dog stadig ikke nogen nem opgave at løse manglen på drikkevand, da der ifølge forskerne kræves omkring 20 til 40 kvadratmeter til at indfange 50 liter drikkevand om dagen - hvilket er det minimum, som FN siger, en person skal bruge på en dag.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.