Billede fra Juno: Jupiters atmosfære fuld af kaotiske skyer og hvirvelvinde
Glem Instagram. NASA's rumsonde Juno har både flottere filtre og motiver.
juliter sky rummet billeder Juno

Billedet af Jupiters nordlige halvkugle er taget af Junocam (kameraet på NASA's rumfartøj Juno) og farveforstærket ved hjælp af kameraets data. (Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt /Seán Doran)

Billedet af Jupiters nordlige halvkugle er taget af Junocam (kameraet på NASA's rumfartøj Juno) og farveforstærket ved hjælp af kameraets data. (Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt /Seán Doran)

Rumfartøjet Junos kamera har netop taget dette smukke billede af planetens nordlige halvkugle, som NASA har delt med os i en pressemeddelelse.

Billedet forestiller det turbulente sky-landskab, der bevæger sig på planetens himmel, set fra 15.500 kilometers afstand, og er blevet farveforstærket ved hjælp af data fra rumfartøjets kamera, JunoCam.

På den måde bliver billedet både mere detaljeret og betagende end de råfiler, som kameraet sender hjem til Jorden.

Videnskab.dk har tidligere bragt en række artikler, der viser flere billeder af Jupiter, for eksempel:

Viser turbulente skyer og vindhastigheder

Billedet, som blev taget 23. maj, mens Juno foretog sin 13. tætte forbiflyvning af planeten, vidner om kaos og turbulens i denne del af Jupiters atmosfære.

Det kan man se, på den måde skyformationerne varierer og er hvirvlet rundt. De mørkere dele af skyformationerne befinder sig generelt dybere i Jupiters atmosfære end de lyse dele, som højst sandsynligt består af ammonium, vand og mindre dele ukendte kemiske stoffer.

Midt i billledet ses en ringformet struktur, som JunoCam, modsat rumfartøjets standard teleskop-observationer, var i stand til at skelne fra den mørkere midte. Farveforskellen betyder formentlig, at vindenes hastighed er meget lavere i midten af formationen, ligesom det er tilfældet for planetens varmeste punkt, 'the Great Red Spot'.

Folkets kikkert til Jupiter

Rumsonden Juno har siden 4. juli 2016 kredset om Jupiter med formålet at afsløre planetens atmosfære, oprindelse og sammensætning.

Dens kamera, JunoCam, er primært med på missionen for at give offentligheden del i rumsondens udsyn.

Kameraets billeder og tilhørende data skal bearbejdes på en særlig måde for at ende med et resultat så godt som muligt. Blandt andet tages billedet en 'stribe' pixels ad gangen, fordi planeten roterer, og disse skal efterfølgende sættes sammen til ét billede.

På hjemmesiden missionjuno.com opfordrer NASA os alle til at tage del i redigeringen af JunoCam-billederne, som også er uploadet som råfiler på hjemmesiden.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk