Bestil en forsker: Book et gratis foredrag, og bliv klogere på klimaet
I april kan du høre stribevis af foredrag om klimaforandringerne med nogle af landets fremmeste forskere.
BEF Klimaet Foredrag Bestil en forsker forsk.dk

Frem til 31. marts kan du bestille et helt gratis foredrag med nogle af landets førende klimaforskere, der fortæller om det, de brænder allermest for. (Foto: NASA).

Frem til 31. marts kan du bestille et helt gratis foredrag med nogle af landets førende klimaforskere, der fortæller om det, de brænder allermest for. (Foto: NASA).

Klima optager flere og flere, og klimaforandringerne fylder meget i nyhederne og på sociale medier.

De færreste ved dog formentlig, hvordan klimaforskerne arbejder, og hvad der egentlig ligger bag deres forudsigelser om fremtidens klima.

Men nu kan du blive klogere på klimaforskernes spændende arbejde med observationer, feltarbejde og komplekse modeller.

Til videnskabsfestivalen Forskningens Døgn 23. til 29. april 2021 kan du høre flere forskellige foredrag om Jordens klima fra nogle af de klogeste hoveder indenfor deres felt.

Forskningens Døgn

Forskningens Døgn er en videnskabsfestival, der arrangeres af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Festivalen afholdes hvert år i uge 17 med masser af aktiviteter og events om forskning og videnskab. Du kan læse mere om festivalen på Forskningens Døgn hjemmeside.

Du kan bestille foredrag fra 22. februar til 31. marts.

Foredragene afholdes fra 23. til 29. april.

Kan vi komme til at løbe tør for vand?

Vand er noget af det vigtigste for alt liv på Jorden.

Med de mere og mere påtrængende klimaforandringer er det mere nødvendigt end nogensinde før at holde øje med udviklingen indenfor verdens vandbalance.

Selvom Danmark har formået at sænke sit samlede vandforbrug betragteligt, er situationen en helt anden flere steder i verden.

Befolkningstilvækst, et øget forbrug og klimaforandringer har stor indflydelse på problemerne, der kun vil blive større i fremtiden.

Det kan du høre mere om i foredraget ’Løber vi tør for vand – hvordan påvirker klimaændringer verdens vandproblemer’ med professor emiritus ved GEUS Jens Christian Refsgaard. 

Klima fra et andet perspektiv

I oplægget ’Jordens klima, når det ses fra rummet – sådan bygger du en satellit’, forklarer lektor ved DTU Space Sten Schmidl Søbjerg om en fascinerende dansk indsats. 

For at få den bedste forståelse af klimaforandringerne kræver det den nyeste teknologi, og her er Danmark med helt fremme i udviklingen.

Forskere på DTU Space har i mange år været med til at frembringe kort ved hjælp af klimasatellitten SMOS, der giver overblik over Jordens fugtighed og saltholdigheden i verdenshavene.

Bestil Sten Schmidl Søbjergs foredrag her.

Borgerindsats mod oversvømmelser

Tit kan klimaforandringerne virke virkelighedsfjerne for den almindelige borger. Hvad kan man selv gøre for at hjælpe på situationen?

Det er ikke altid let, men hvis man øger samarbejdet mellem borger og myndighed, kan beredskabet mod trusler som oversvømmelser stå langt stærkere i fremtiden.

Det fortæller Lektor ved Københavns Professionshøjskole Nina Baron i foredraget ’Borgeres rolle i forebyggelse af oversvømmelser’.

Der er også fortsat ledige tider til foredragene ’Klima og den globale opvarmning – hvad observationer og modeller fortæller os’ samt ’Klimaforandringer: Fra drivhus til eksploderende stjerner’.

Jeg vil gerne bestille. Hvordan gør jeg?

Alle foredrag er helt gratis og kan både bookes om formiddagen, eftermiddagen og om aftenen.

Du skal blot sørge for følgende:

  • I skal være en samlet gruppe på mindst 20 personer, der sidder klar bag skærmen.
  • Vælge et passende tidspunkt og udfylde en formular om, hvem I er, og hvor mange I bliver.
  • Stille 'passende faciliteter' til rådighed. Da det i år foregår online, betyder det, at du skal arrangere et møde på en digital platform (som Zoom, Teams, Hangouts eller Skype), samt have det testet inden foredraget, så det tekniske fungerer på dagen.

Hvis du er interesseret, kan du finde mere end 200 forskellige oplæg inde på Forskningens Døgns hjemmeside.

Bestil en Forsker varetages af Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling.

Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte os på bestilenforsker@bestilenforsker.dk.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk