Bæredygtige nyheder: Batterier lavet af havvand og online-safari i Afrika
Få et overblik over nogle af de bedste historier fra videnskabens verden - denne gang om især grøn omstilling og dyr.
Red verden gode nyheder virtuel safari skilpadde lithium

En sjælden skilpadde reddet fra udryddelse, virtuel safari og en potentielt ny måde at fremstille lithium, er blandt de gode nyheder i denne omgang. (Foto: Shutterstock)

En sjælden skilpadde reddet fra udryddelse, virtuel safari og en potentielt ny måde at fremstille lithium, er blandt de gode nyheder i denne omgang. (Foto: Shutterstock)

Hvis du håber på en verden, hvor vi kan skaffe ren energi lige på stedet uden at tære alt for meget på de naturlige ressourcer, er her en god nyhed.

Forskere fra USA har skabt en Game Boy, som lader sig selv op, mens du spiller på den. I stedet for at køre på batterier, høster den lille, håndholdte spillekonsol energi fra sollys og fra spillerens ivrige trykken på knapperne under spillet.

Stort tema i gang


I en serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden. Hvad siger videnskaben?

Du kan få gode råd til at redde verden i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan debattere måder at redde verden på.

Forskerne bag kalder konceptet for 'bæredygtig gaming'. Det er mest af alt et proof-of-concept, og det har stadig sine mangler – blandt andet falder den lidt ud en gang imellem. Men håbet er, at den smarte måde at skabe strøm på kan inspirere til måder at undgå brug af batterier, så man både sparer materialer til fremstilling og affald i den anden ende, skriver techxplore.com.

Historien er én af en række, vi tilfældigvis er faldet over på Videnskab.dk den seneste tid, som viser, hvordan forskning er med til at finde frem til nye løsninger. Dem skal du ikke snydes for at få et overblik over, selvom vi ikke lige har haft tid eller kræfter til at gå dybere ned i sagerne.

Pudsigt nok knytter mange andre historier sig til netop batterier. Er du ikke så meget til den slags, skal du hoppe ned mod bunden, hvor du kan finde et par nyheder fra dyreverdenen. Nu kan du for eksempel hjælpe både mennesker og dyr i Afrika ved at tage på safari hjemme fra sofaen! 

Men først batterierne.

Nyt håb for verdens batteriproduktion

På Stanford University er amerikanske forskere på sporet af en metode, der effektivt kan hive lithium ud af havvand.

Det ville være et stort skridt fremad for verdens lithium-ion-batterier, der lige nu giver strøm til et væld af elektroniske dimser fra din mobiltelefon til Teslas elbiler.

Et problem er, at metallet lithium skal udvindes fra områder i bl.a. Sydamerika, og at det ikke findes i ubegrænsede mængder. Hvis forskere ender med at kunne hive lithium ud af havvand, ligger der potentielt 180 milliarder ton og venter på at kunne blive høstet, skriver Sciencemag.org – tidsskriftets Sciences nyhedssite på nettet.

Det hører med til historien, at forskerne ganske vist har udgivet et studie om, hvordan man kan bruge elektroder til at skille lithium fra andre dele af havvandet – men forskningen er stadig i en tidlig fase og for dyr og ineffektiv til at endnu kunne bruges for alvor.

Som et PS til den historie er forskere ved Syddansk Universitet faktisk ved at se på noget lignende, nemlig om man kan skabe effektive batterier af natrium, der også findes i havvand. Det kan du læse mere om på SDU’s hjemmeside.

Kunstig intelligens skal hjælpe os med at holde styr på strømforbruget

I takt med, at vores samfund skal skubbes mere og mere over på el – som skal komme fra et væld af forskellige vedvarende kilder – bliver der brug for viden om, hvordan man kan kombinere al energien i vores el-net, blandt andet for at sikre, at vi hele tiden har strøm. 

Det kræver indviklede beregninger, men det kan der snart være råd for. En forsker ved DTU har nemlig fået godt 11 millioner kroner fra EU til at finde ud af, hvordan man få kunstig intelligens til at holde styr på sagerne; det kan blandt andet betyde, at beregningerne kan laves op til 1000 gange hurtigere end i dag.

»Min første indsats vil være at give garanti for, hvordan kunstig intelligens vil opføre sig, når den bruges til at optimere elsektoren. Garantierne er nødvendige for at overbevise aktørerne i forsyningen. For dem er sikkerhed for at undgå nedbrud det væsentligste, da bare en times nedbrud koster samfundet mange hundrede millioner kroner,« forklarer lektor Spyros Chatzivasileiadis, DTU Elektro, til DTU’s hjemmeside.

Skilpadde bragt tilbage fra afgrundens rand

Hvis du hellere vil høre lidt om, hvordan det er lykkedes forskere at redde en truet skildpadde-art fra at uddø, kan du kaste dig over denne sag fra New York Times.

Virtuel safari skal hjælpe lokalsamfund

Du kan også komme på safari – online! Smithsonianmag.com har samlet links til udbydere, som især på grund af COVID-19 lider under mangel på turister, der rejser rundt i afrikanske naturparker. Derfor tilbyder de nu verdens sofaliggende eventyrlystne at hoppe med på virtuelle ture.

Selvom afsættet er lidt trist, kan du glæde dig over, at den slags oplevelser hjemmefra er mere klimavenlige – og samtidig støtter de både lokalbefolkningen i afrikanske lande og arbejdet for at bevare dyrearter, som penge fra safarier mange steder bliver brugt til.

Giv de danske insekter en hjælpende hånd

Er du mere til at hjælpe de lokale dyr, kan du hos DR læse en artikel med gode tips til, hvordan du hjælper insekterne hen over efteråret.

Du kan finde flere råd i den dur i flere artikler på Videnskab.dk, for eksempel:

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk