En rapport fra FN’s klimapanel (IPCC) viser, at vores fødevareindustri er en vigtig faktor, når det handler om at mindske den globale opvarmning.
Ifølge rapporten står fødevareindustrien for op til 37 procent af verdens udledning af drivhusgasser, skriver Business Insider.
Nu er det for første gang nogensinde lykkedes astronauter at 3D-printe oksekød i rummet, og det kan måske være med til at revolutionere den måde, vi fremstiller fødevarer på.
LÆS OGSÅ: Sådan skal du spise for at spare på vandet og hjælpe klimaet
9.-12. oktober 2019 mødes borgmestre fra 90 af verdens største byer i København ved klimatopmødet C40.
Derfor skriver Videnskab.dk i samme periode kun om klimaforandringer. Vi dykker ned i årsagerne, konsekvenserne og løsningerne.
Vil du diskutere løsningerne? Meld dig ind i Videnskab.dk's Facebook-gruppe Red Verden
3D-dyrkning af oksekød bruger nemlig omkring 10 gange mindre vand og jord end traditionelt husdyrbrug.
Processen sker ved at ‘fodre’ en 3D-printer med kødceller.
Disse celler er blevet udtrukket fra en ko gennem en lille biopsi (operation) og derefter lavet til en ‘boullionterning’ af næringsstoffer, der kan vokse til en spiselig bøf.
Normalt kræver kødproduktionen enorme mængder af vand, og oksekød bliver ofte fremhævet som køleskabets store klimasynder. Det gør laboratorie-dyrket oksekød ikke.
LÆS OGSÅ: MUHU! Sådan kan malkekøer blive mere klimavenlige
Derfor tyder det på, at astronauternes 3D-bøf kan få betydning for, at det i fremtiden kan blive muligt at dyrke kød på steder, hvor vand og jord er en mangelvare, skriver Business Insider.
Det er ikke første gang, at man kunstigt har dyrket mad i rummet.
I 2015 lykkedes det astronauter at dyrke romaine-salat i rummet, og derfor arbejder NASA på at udvikle en ‘rumhave’, der kan producere salat, jordbær, gulerødder og kartofler.
LÆS OGSÅ: Kan GMO redde verden?
LÆS OGSÅ: Se på bøf, bil og bolig: Tre gode råd til en klimavenlig hverdag
clc