Astronaut-tis kan blive til huse på Månen
Måne hus tis ESA

Tanken er at bygge en månebase ved hjælpe af en 3D-printer, som bruger et helt særligt byggemateriale. (Illustration: ESA, Foster and Partners)

Tanken er at bygge en månebase ved hjælpe af en 3D-printer, som bruger et helt særligt byggemateriale. (Illustration: ESA, Foster and Partners)

Kilde: 
03 april 2020

Hvad får man, hvis man mikser månesten, vand og tis?

Tilsyneladende en godt byggemateriale til en fremtidig månebase. Det skriver Science Alert.

Skal menneskeheden gøre sig håb om at leve på Månen, skal vi først bygge en base. Men det er både dyrt og besværligt at slæbe byggematerialer næsten 400.000 kilometer ud i rummet.

 
Derfor arbejder forskere på at lave cement ud af materialer, som astronauter har ved hånden:

»For at lave den geopolymer-cement, som skal bruges på Månen, planlægger vi at bruge de materialer, der er til rådighed: regolith (et løst materiale fra Månens overflade, red.) og vand fra isblokke, som findes i nogle områder (på Månen, red.),« udtaler Ramón Pamies, som er professor i materialer ved Universidad Politécnica de Cartagena i Spanien, ifølge Science Alert.
 

Måne-huse skal kunne holde til ekstreme temperaturudsving (fra -130°C om natten til 120°C om dagen) samt lejlighedsvis meteorregn.

Derfor må forskerne tilsætte et blødgørende stof til cementen – og tis ser ifølge ScienceAlert ud til at fungere lovende.

Tis består af urinstof og vand. Når urinstoffet udskilles og tilsættes cementen, bliver den mere smidig og dermed mere hårdfør overfor Månens barske vejrforhold.

Ifølge Science Alert håber forskerne på sigt på at kunne anvende 'råt' astronaut-tis - altså, tis, som ikke skal behandles før brug.

Forskningen er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Journal of Cleaner Production.

al

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.