Andreas Mogensen håber på at rejse ud i rummet om tre til fem år
Se video: Videnskab.dk stillede den danske astronaut spørgsmålet, danske rum-entusiaster higer efter svar på.

(Video: Anne Sophie Thingsted/Videnskab.dk)

(Video: Anne Sophie Thingsted/Videnskab.dk)

Navnet Andreas Mogensen kom på alles læber, da astronauten fra det Europæiske Rumagentur (ESA) i 2015 blev den første dansker i rummet.

Den 2. september blev han sendt på en 9 dages mission til Den Internationale Rumstation (ISS) på det russiske fartøj Sojuz TMA-18M.

Siden har han gjort det klart, at hans største drøm er at blive skudt tilbage i rummet. Allerhelst i en raket med kurs mod Månen eller Mars.

Der er heller ikke blevet slækket på lovord fra Andreas Mogensens undervisere i ESA, som mener, at han »helt klart« fortjener en lang mission i fremtiden.

Nu løfter den danske astronaut lidt af sløret for de mulige planer for dette overfor Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Andreas Mogensen: Sådan bliver du astronaut

Paneldebat med Andreas Mogensen

Astronaut Andreas Mogensen, astrofysiker Kristian Pedersen fra DTU-Space og filmchef i Cinemaxx Rikart Købke diskuterer fortidige og fremtidige rummissioner til ISS, Månen og Mars i den københavnske biograf. (Foto: Anne Sophie Thingsted/Videnskab.dk)

Håber og tror på en tur mere

I anledning af 50-året for månelandingen deltog Andreas Mogensen i visningen af filmen 'Apollo-11' i Cinemaxx-biografen i København den 27. juni.

Under den efterfølgende spørgerunde forhørte Videnskab.dk sig om fremtidsudsigterne for endnu en rumrejse.

»Jeg håber at komme i rummet igen, det gør jeg helt sikkert. Det er bare en kæmpe oplevelse at være derude. Jeg har ikke nogen konkret mission eller dato endnu, men ESA har en generel plan om, at jeg og de andre astronauter skal på to missioner, så forhåbentlig lykkedes det,« siger Andreas Mogensen og kommer så med det nye budskab:

»Jeg vil gætte på, at jeg får en chance for at komme på endnu en tur på et tidspunkt mellem 2022 og 2024. Det tror jeg, og det håber jeg i hvert fald kan lade sig gøre.«

Som Andreas Mogensen siger, er ESA ikke kommet med nogle officielle udmeldinger om, hvornår han skal afsted igen.

LÆS OGSÅ: Video: Se eller gense Andreas Mogensens landing

Rum-Debat i cinemaxx

Udover Andreas Mogensens fremtidige rum-planer diskuterede panelet også, hvordan rumfart har forandret sig siden 50'erne, og hvad der er det bedste og værste ved at være i rummet. (Foto: Videnskab.dk/Anne Sophie Thingsted)

Teoretisk mulighed for en tur til Månen

Andreas Mogensen har tidligere nævnt Mars og Månen som drømmedestinationer, men hvor stor er så sandsynligheden for, at han bliver sendt ud på sådan en tur?

Her er han forsigtigt optimistisk:

»Det bliver formentlig en mission tilbage til Den Internationale Rumstation. Der er måske en lillebitte teoretisk mulighed for, at det kunne blive en mission til Månen,« siger Andreas Mogensen til Videnskab.dk, og fortsætter:

»Trumps (den amerikanske præsident Donald Trump, red.) regering har bedt NASA om at planlægge at sende astronauter tilbage til Månen i 2024, så det arbejder de ihærdigt på. Dér kunne man godt forestille sig, at der på et tidspunkt også kom en europæer med.«

Trods vekslende udmeldinger fra den amerikanske præsidents side lyder den seneste udmelding, at USA holder fast på at sende astronauter tilbage til Månen i senest 2024.

Normalt bliver astronauter sendt op på den Internationale Rumstation (ISS) for et halvt år ad gangen, men Soyuz-fartøjet, som Andreas Mogensen for fire år siden tog afsted med, måtte tidligt tilbage til Jorden.

Astronauterne Mikhail Kornijenko og Scott Kelly skulle være ombord på ISS i et helt år, men deres rumfartøj måtte kun være i rummet i 6 måneder. Derfor måtte de låne det fartøj, som Andreas Mogensen var kommet op med. Det betød, at han skulle sendes tilbage til Jorden tidligere med deres rumfartøj.

LÆS OGSÅ: Andreas Mogensen: Rumstationen stinker

Ture til Månen kan gøre os klar til en Mars-mission

50 år efter månelandingen er der stadig god grund til at tage tilbage til det bleghvide himmellegeme, lyder det fra Andreas Mogensen under spørgerundten i Cinemaxx.

»Der er stadig rigtig mange spændende ting at udforske. Og så er det et springbræt til Mars. Mars er målet, det tror jeg, de fleste er enige om, men at rejse til Mars er meget svært,« siger han, og fortsætter:

»Det er en mission, der kommer til at tage 3 år tur-retur. Derfor har vi behov for at have nogle meget pålidelige systemer, blandt andet life support-systemet, som skal holde os i live.«

På Den Internationale Rumstation bliver der i dag udført meget vedligeholdelsesarbejde, fordi ting går i stykker og skal skiftes ud. Men det er ikke holdbart på en mission til Mars, for man kan umuligt slæbe så mange reservedele med i raketten, som bruges på ISS i dag, fortæller Andreas Mogensen.

»Ved at tage til Månen først håber vi at kunne få den viden og teknologi, som skal gøre en Mars-rejse mulig for os i fremtiden,« siger den danske astronaut.

Lige nu arbejder ESA på Gateway-projektet. Det er en rumstation lig ISS, men den skal ligge længere væk og fungere som en mellemstation mellem Jorden og Månen. Det skal være en base for robotter og astronauter, der udforsker Månens overflade, og samtidig opbygge erfaring, som kan bruges på en fremtidig Mars-mission. 

LÆS OGSÅ: Andreas Mogensens rumrejse - dag for dag

LÆS OGSÅ: Andreas tager drømmebillede af Danmark fra rummet

LÆS OGSÅ: Unikt tvillingestudie: Sådan blev astronauts krop påvirket af at være i rummet

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.