Amputeret mand kan føle igen ved hjælp af ny Luke Skywalker-robotarm
robot_arm_robotarm_test_amputeret_Luke_Skywalker

Patient Keven Walgamott tester den nye robotarm, som er opkaldt efter Luke Skywalker fra Star Wars. Armen gør det muligt at samle et æg op uden at ødelægge det. (Foto: University of Utah/SWNS)

Patient Keven Walgamott tester den nye robotarm, som er opkaldt efter Luke Skywalker fra Star Wars. Armen gør det muligt at samle et æg op uden at ødelægge det. (Foto: University of Utah/SWNS)

Kilde: 
25 juli 2019

En amerikansk mand, som havde fået amputeret sin ene arm, har ved hjælp af en ny robotarm fået mulighed for at røre og føle igen. 

Robotarmen, som er opkaldt efter Star Wars-karakteren Luke Skywalker, bliver kontrolleret med patientens tanker.

Luke-armen er så sensitiv, at den amerikanske mand Keven Walgamott lykkedes med at plukke vindruer, skrælle en banan og skrive beskeder på en telefon. Det skriver The Independent

LÆS OGSÅ: Se 20 meter lang robotarm lavet af heliumballoner

Leder af forskningen, professor Gregory Clark, biomedicinsk ingeniør fra University of Utah, forklarer, at en af de første ting, Keven Walagott ville gøre var at tage sin vielsesring på selv. 

»Det er nemlig svært at gøre med kun én arm. Det var meget rørende, da han klarede det første gang,« siger professoren. 

Her ses Keven Walgamott fra Utah, mens han bruger Luke-armen. (Video: University of Utah)

Armprotesen bliver kontrolleret ved hjælp af små elektroder, som er blevet implanteret i musklerne i den resterende biologiske arm.  

At Keven Walgamott med Luke-armen kan føle og røre betyder, at han kan skelne mellem forskellige typer af overflader. Dette kan lade sig gøre, fordi sensorer i hånden sender impulser til nerverne i hans arm og videre til hjernen. 

Da han holdt sin kone i hånden med Luke-armen, kunne han mærke hendes hud mod sin. 

»Jeg var tæt på at få tårer i øjnene. Det var virkelig fantastisk. Jeg havde aldrig troet, at jeg ville kunne mærke hendes hånd igen,« siger Keven Walgamott.

LÆS OGSÅ: Robotter samler IKEA-stol på 20 minutter

Protesen fungerer som et lukket kredsløb. Det betyder, at man undgår fantomsmerter.

Fantomsmerter er et typisk fænomen, når en person har fået amputeret en del af kroppen. Personen kan nemlig føle det, som om den syge eller beskadigede kropsdel stadig sidder på kroppen. 

Tidligere proteser og robotarme har ikke været nær så sensitive som denne. Forskerne fra University of Utah har nemlig brugt teknologi, som minder om den måde, den biologiske krop fungerer på. 

Indtil videre har forskerne arbejdet med personer, som er blevet amputeret under albuen.

Men Luke-armen kan også blive aktuel for dem, som har mistet en arm over albuen, forklarer professor Gregory Clark. Det, håber han, kan lade sig gøre i 2020 eller 2021.

LÆS OGSÅ: Ny robot er bedre til at operere end læger

LÆS OGSÅ: Robotteknologi: Dansker føler med kunstig hånd

LÆS OGSÅ: Lynhurtig robotarm skal gribe som et menneske

mtl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.