Årets bedste illusion: Japansk matematiker skaber forvirrende trappe, der vrider din hjerne på vrangen
Illusion Konkurrence Hjernevrider

Den japanske matematiker Kokichi Sugihara har nyfortolket en berømt illusion fra 1858, der blev udviklet af den tyske forsker Heinrich G. F. Schröder. 

Den japanske matematiker Kokichi Sugihara har nyfortolket en berømt illusion fra 1858, der blev udviklet af den tyske forsker Heinrich G. F. Schröder. 

Kilde: 
30 december 2020

Hvad er op, og hvad er ned?

Det tager lidt tid at finde ud af i årets bedste illusion.

Vinderen af ’Best Illusion of the Year Contest 2020’, den japanske matematiker Kokichi Sugihara, har skabt værket ’3D Schröder Staircase’, der driver gæk med hjernen.

Sugihara har taget fat i en berømte todimensionelle illusion fra 1858, der blev udviklet af den tyske forsker Heinrich G. F. Schröder, og gentænkt værket i en tredimensionel version.

I den todimensionelle version kan du umiddelbart blot se en trappe, men hvis man vender billedet på hovedet, kan man efter et sekunds tid se en identisk trappe, skriver ScienceAlert.

Fænomenet er kendt som ’The Gestalt Shift’, hvor hjernen i et kort øjeblik kan se trappen i det nye perspektiv, inden man hurtigt vender tilbage til at se trappen på den samme måde som før.

I Sugiharas udgave ser man en trappe i pap, der genskaber den samme illusion. Også selvom formen på paptrappen er helt anderledes, end man skulle tro.

Trapperne er nemlig bare en flad overflade, der ved hjælp af vinkler og skygger formår at narre hjernen.

På Sugiharas egen hjemmeside kan du se, hvordan du selv skaber den hjernevridende trappe.

Du kan se alle ti finalister fra ’Best Illusion of the Year Contest 2020’ på hjemmesiden her.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.