60-årig bedstemor tager enestående astrofoto, der har fanget NASA’s opmærksomhed

60-årige Jean Dean fangede dette billede af stjernetågen Rosette fra sin baghave. Nu har NASA delt det. (Foto: Jean Dean/SWNS.COM)

60-årige Jean Dean fangede dette billede af stjernetågen Rosette fra sin baghave. Nu har NASA delt det. (Foto: Jean Dean/SWNS.COM)

Kilde: 
26 april 2019

Man behøver ikke være udstyret med et kæmpe teleskop eller en kandidatgrad i astronomi for at få et pletskud af nogle af universets mange vidundere.

Det er 60-årige Jean Dean, bedstemor, tidligere havforsker og amatørastronom, beviset på.

I sin baghave i på de britiske Kanaløer ud fra den franske vestkyst tog hun et enestående billede af stjernetågen Rosette, som selveste NASA nu har udvalgt og delt, skriver ScienceAlert.

LÆS OGSÅ: Amatørastronom fanger sjældent lys fra supernova

Stjernetågen Rosette er en gigantisk, interstellar støvsky 5.000 lysår fra Jorden, og den fylder omtrent fem gange så meget som en fuldmåne på nattehimlen.

Jean Dean tog billedet, der er taget med 13 timers eksponeringstid, i forbindelse med et stjernekigger-kursus.

Siden fik en ven hende til at sende det ind til NASA, der altså valgte det som del af deres Astronomy Picture of the Day-føljeton (APOD), hvor de hver dag deler et nyt astronomi billede.

»Som amatør er det en stor ære at få sit billede valgt til APOD, og det var en kæmpe overraskelse,« fortæller Jean Dean til lokalmediet Guernsey Press ifølge ScienceAlert.

LÆS OGSÅ: Overvældende panoramabillede af stjernetåge

Rosette bliver typisk sammenlignet med et dødningehoved, men på Jean Deans billede ligner stjernetågen mest af alt en smuk, rød blomst.

I beskrivelsen af billedet på APOD’s hjemmeside, skriver NASA, at kronbladene på den kosmiske rose er gigantiske stjerneformationer, der gemmer på tusindvis af unge stjerner, der ikke er mere end et par millioner år gamle.

Jean Dean dedikerer billedet til den samme ven, der fik hende til at indsende billedet, og som for nyligt er gået bort.

LÆS OGSÅ: Så smukt ser det ud, når enorme stjerner fødes

LÆS OGSÅ: Hubble tager fantastisk billede af ikonisk stjernetåge

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.