360-graders panorama: Se dig omkring fra Perseverances position, mens Mars-brisen rammer dine ører
Drej, zoom og lyt i det interaktive element i bunden af artiklen. Det er næsten som selv at være på den røde planet.

Videnskab.dk har på baggrund af NASA's nye billed- og lydmateriale forsøgt at genskabe, hvordan det opleves at stå på Mars. Der er lyd og forklaring i det interaktive element længere nede. Nu mangler vi bare kulden, lugten og følelsen af Mars-støv mellem hænderne. (Foto: NASA/Videnskab.dk)

Videnskab.dk har på baggrund af NASA's nye billed- og lydmateriale forsøgt at genskabe, hvordan det opleves at stå på Mars. Der er lyd og forklaring i det interaktive element længere nede. Nu mangler vi bare kulden, lugten og følelsen af Mars-støv mellem hænderne. (Foto: NASA/Videnskab.dk)

Der går ganske givet mange år, før de første mennesker planter fødderne i støvet på Mars' overflade. Og det bliver nok ikke en særlig udbredt oplevelse i vores levetid.

18. februar 2022: Et år siden, Perseverance landede på Mars


Det er nu et år siden, at Mars-roveren Perseverence landede på den røde planet.

Siden har roveren indsamlet vigtige prøver og taget mageløse billeder, der enten er blevet eller skal sendes ned til os på Jorden.

Artiklen er udgivet første gang 25. februar 2021.

Men forneden forsøger vi - med hjælp fra billeder og lyd indhentet af den nye Perseverance Mars-rover - at give en fornemmelse af, hvordan det må føles at stå på den røde planet.

Panorama-billedet er taget af Perseverance fra den position, hvor roveren landede 18. februar 21:55 dansk tid. Mere præcist har NASA sat panoramabilledet sammen af 142 fotos taget af kameraet Mastcam-Z, som danske forskere er dybt involverede i.

I 360-graders-billedet kan du klikke rundt og få en forklaring på, hvad du ser.

Lydoptagelsen, der er lavet med en dansk mikrofon, er også fra Perseverance, og det er den første lyd, vi har fra Mars. I de indledende 18 sekunder kan du høre en summende lyd fra roveren selv, og de sidste 18 sekunder er roverens lyde filtreret væk, så du kun kan høre Mars-vinden blæse.

Tryk på elementet herunder for at aktivere panoramabilledet:

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk