3 måder at mindske biltrængslen i store byer, og nyt center skal accelerere Power-to-X
Forskere har målt effekten af tiltag, der sænker antallet af biler på vejene. Læs mere om det i ugens opsamling!
au-foulum-bione_57240736.

En trængselsafgift, der betyder, at bilister betaler for at køre ind i storbyen, kan være effektivt til at mindske mængden af biler i de store byer, ifølge forskningen. (Foto: Shutterstock)

En trængselsafgift, der betyder, at bilister betaler for at køre ind i storbyen, kan være effektivt til at mindske mængden af biler i de store byer, ifølge forskningen. (Foto: Shutterstock)

Vi starter ugens opsamling ud med at tage et kig på transportsektoren.

Siden 1990 er udledningene fra transportsektoren vokset med omtrent 30 procent. Transport er derfor en af de helt tunge poster i klimaregnskabet.

Hvis vi skal have afbødet de værste af klimaforandringerne er der brug for dels at få flere elbiler på vejene. Og dels at se på, hvordan vi får mindsket antallet af biler på vejene, særligt i de store byer, skriver lektor i Sustainability Science på Lunds Universitet Kimberly Nicholas i en artikel på The Conversation.

Den gode nyhed er, at forskningen faktisk har anvist, hvordan det kan lade sig gøre. Kimberly Nicholas fremfører i artiklen, med afsæt i forskning, 12 forskellige metoder til at nedbringe biltrængslen i store byer.

Øverst på listen ligger:

  1. En trængselsafgift, der betyder, at bilister betaler for at køre ind i storbyen. Overskuddet skal så bruges til at fremme bæredygtige måder at transportere sig på.  
  2. Regulering af parkering og en ændring af færdselsveje. Her skal flere parkeringspladser erstattes med cykelstier og fortove, og der skal være flere bilfrie veje. 
  3. Begrænsede bil-zoner, hvor man ekskluderer biler fra dele af byen (beboere er undtaget). Her skal bøderne, der kan komme, hvis folk overtræder reglen, være med til at finansiere bedre offentlig transport.

De mest effektive tiltag, ifølge forskernes gennemgang, er at indføre en trængselsafgift, som reducerer antallet af biler i byområder med alt fra 12 til 33 procent.

Dét at skabe bilfrie gader og adskilte cykelstier kan sænke bilismen i centrum af byerne med op til 20 procent, skriver Kimberly Nicholas. 

Nyt DTU-center på vej

Power-to-X er efterhånden et alment kendt begreb, der dækker over en måde at omdanne strøm fra vind og sol til for eksempel ammoniak, metanol og metan, der kan bruges som brændstoffer.

Red Verden


I en stor serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden. Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft over GMO til, hvad man selv kan gøre hjemme fra sofaen. Hvad siger videnskaben?

I Danmark er der fuld sving i forskningen på det område, og nu skal et nyt innovationscenter på DTU accelerere den udvikling yderligere.

Villum Fonden bevilger nemlig 80 millioner kroner til at oprette et nyt nationalt innovationscenter, der som det første af sin slags skal stå for at udvikle store Power-to-X-projekter og få dem båret fra laboratoriet og ud i virkeligheden, skriver DTU i en pressemeddelelse.

Vi slutter ugens opsamling af med at samle op på et par af Red-Verden nyheder, Videnskab.dk bragte i løbet af påsken. Her kørte vi nemlig en mini-serie om elbilsbatterier.

Vi kiggede blandt andet nærmere på, hvordan det går med at få de dyre råstoffer ud af batterierne, for eksempel kobolt, og hvordan det går med at genbruge råstofferne i nye batterier.

Det kan du læse mere om i artiklerne:

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk