18-årig radioastronom har observeret brint i Mælkevejen: Nu vinder han Unge Forskere-konkurrencen
Årets Seniorforsker 2021

Den 18-årige gymnasieelev Victor Boesen Gandløse vinder Årets Seniorforsker 2021 for sit projekt: "Observation af brint i Mælkevejen". (Foto: Unge forskere).

Den 18-årige gymnasieelev Victor Boesen Gandløse vinder Årets Seniorforsker 2021 for sit projekt: "Observation af brint i Mælkevejen". (Foto: Unge forskere).

Kilde: 
28 april 2021

Med projektet 'Observation af brint i Mælkevejen' har 18-årige Victor Boesen Gandløse vundet prisen som Årets Unge Forsker 2021.

Ved hjælp af sit eget radioteleskop og en parabol har eleven fra Sukkertoppen Gymnasium i Valby udforsket verdensrummet for spor af brint.

»Dette års overordnede vinder af Unge Forskere Senior-konkurrencen har imponeret på alle parametre. Foruden at levere et solidt videnskabeligt arbejde har vinderen udvist en dyb forståelse af sit emne og et enormt overskud til at formidle forskellige aspekter i et langt større omfang end sin umiddelbare problemstilling,« lyder det ifølge juryen i en pressemeddelelse.

I videoen herunder fortæller Victor Boesen Gandløse om sit projekt:

(Video: Unge forskere).

Over det seneste år har Victor Boesen Gandløse bygget sin egen softwaredefinerede radio i et radioteleskop, og han har i alt lavet 19 observationer af brintlinjen i Mælkevejen.

Med observationerne har han kunnet påvise Mælkevejens rotationshastighed og struktur, og det har ført ham til sejren i den årlige Unge Forskere-konkurrence.

Udover titlen modtager Victor Boesen Gandløse 25.000 kroner i præmie.

Samtidig skal han repræsentere Danmark i EUCYS (EM i Science) i Spanien, samt til ISEF (VM i Science) i Polen.

Derudover har Gandløse også modtaget Lundbeckfondens Formidlingspris, som indebærer en to-ugers tur til London International Youth Science Forum.

»Det har været rigtigt interessant at deltage i Unge forskere, fordi det har givet mig en masse muligheder for at undersøge videre i mit projekt og arbejde videre med det. Det har været rigtig fedt, at jeg har kunne få højtuddannede juryer til at kommentere mit projekt. Deltagelsen har også lært mig rigtig meget om, hvad det vil sige at være en forsker, og hvilke problemer man kan møde undervejs,« siger Victor Boesen Gandløse i en pressemeddelse.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.