Nogle gange er det let at forstå, hvorfor spørgsmålene vælter frem.
Som i dette tilfælde, hvor Spørg Videnskaben har modtaget en mail fra en jysk læser:
»Jeg har netop erfaret, at min dejlige hundehvalp (købt som tæve) er tvekønnet, hermafrodit. Kan I fortælle mig, hvor ofte det forekommer, og kan man sige noget om prognosen for en tvekønnet hund?«
»Min hund er en 3½ måneder gammel schæferhvalp. Vil den være sårbar over for specifikke lidelser? Hvordan finder man ud af, om den er det éne køn eller det andet?«
Pudsigt nok berettede tidsskriftet Reproduction in Domestic Animals for nylig om en hvalp af racen Fransk Bulldog, som også var født som tvekønnet, så der er altså flere tilfælde af spørgsmålsvækkende husdyr derude. (Populær version hos Live Science.)
Tegn på penis inde i skeden
Men det er jo ikke ligefrem hver dag, man hører om hunde med kønsdele, der henter træk fra både han- og hunhund, så Spørg Videnskaben stikker snuden i sporet og haster af sted efter svar.
Allerførst: Hvordan kan man egentlig se, at læserens schæferhvalp - der også får lov at være anonym - er en blanding af begge køn?
Læserens dyrlæge, Lars Ingemann Olsen, forklarer:
»Inde i skeden sidder en bule, som kan være et svulmelegeme, der normalt sidder i penis. Og så er der hårdt bindevæv, der ligger inde bag ved skeden, som kunne minde om en penisknogle.«
»Jeg har ladet mig fortælle, at hunden også kan lide at dominere og hoppe på andre hunde, og det tyder på, at der er hankønshormon i den. Men selv aner den formentlig intet og virker helt upåvirket,« beretter Lars Ingemann Olsen.
Meget få hunde er tvekønnede
Ifølge Lars Ingemann Olsen er hunden en ganske særlig patient i klinikken. I hans 25 år som dyrlæge har han kun mødt 3-4 hunde, som var født med lidt mere end standardudstyret.
Samme antal nævner seniordyrlæge Geoff Houser fra Hospitalet for Mindre Husdyr ved Københavns Universitet, hvor københavnere dagligt vælter ind med husdyr med alverdens kvaler.
I hans snart 20 år lange karriere har han blot oplevet tre hunde med kønsproblemer.
Så selvom der ikke eksisterer officielle tal, tyder alt på, at det kun går ud over ganske få hunde.
Ægte og uægte hermafroditter
Det er i øvrigt forkert at omtale hundenes kønsforvirring som ét problem, for der findes faktisk to kategorier af tvekønnethed:
- Ægte eller sand hermafrodit: et dyr, som både har testikler og æggestok
- Uægte, falsk eller pseudo-hermafrodit, som har én eller anden form for forstyrrelse i udviklingen af de ydre kønsorganer: forhuden er ikke ordentligt udviklet, klitoris er for stor, skeden gemmer på en testikel, den slags.
Hunde bliver født som tvekønnede på grund af en genfejl, som opstår i fosterstadiet. Professor Henrik Elvang Jensen kender ingen særlig årsag, men kalder det en ’spontan’ – tilfældig og ukontrollabel – defekt.
»I dette tilfælde kan jeg ikke være sikker på, hvilken type vi taler om, for det kræver, at man åbner hunden og laver en operation,« forklarer Lars Ingemann Olsen.
Tvekønnede hunde er som regel sterile
Ligegyldigt hvilken type tvekønnet hund man har, er der risiko for, at den løber ind i flere problemer senere i livet.
Hunden vil typisk være steril, og den risikerer i højere grad end andre hunde at få kræft (i testikler, som ikke er faldet på plads) eller at få sygdomme i urinvejene eller livmoderen.
Risikoen er lige stor, om hunden er tvekønnet på den ene eller den anden måde, fortæller dyrepatolog og professor Henrik Elvang Jensen fra Københavns Universitet.
Omvendt kan det også være, at man kan operere f.eks. væv, testikler og livmoder væk på én gang og på den måde få en hunhund, der er ligesom de fleste andre steriliserede eller neutraliserede tæver, og som kan leve et helt normalt liv uden særlige sygdomme.
Kønsorganer kan afgøre kønnet
Spørgsmålet er selvfølgelig, om den firbenede hermafrodit under en operation skal designes som han- eller hunhund, og det er ikke altid lige sådan at afgøre.
»Det kommer helt an på, hvordan de ydre og indre kønsorganer ser ud og hvad der er udviklet mest. De kan være udviklet på mange måder, og det kan endda være helt umuligt at operere i det.«
Jeg har hyppigst set tvekønnethed hos grise, men dem har vi altså også 25 millioner af herhjemme; det kan måske forklare det.
»Jeg vil foreslå jeres læser at vente, til hunden er blevet kønsmoden efter et års tid og få foretaget en blodprøve, måle hormonudviklingen hos hunden og til den tid få dyrlægen til at kigge på, om hunden er mest det ene eller det andet og så handle,« siger professor Henrik Elvang Jensen, leder af patologisk afdeling på Institut for Veterinær Sygdomsbiologi.
Alle husdyr kan være tvekønnede
Professoren tilføjer, at det ikke kun er hunde, som bliver tvekønnede.
Han har oplevet det mange gange hos grise, og efter al sandsynlighed kan hvalpe af enhver art, vi hiver ind i hjemmet, potentielt være ægte eller uægte hermafroditter.
»Mig bekendt kan alle husdyr være tvekønnede, og jeg tror bestemt også, at det omfatter mus, rotter, hamstere osv. Det kan nok ikke være anderledes – men det er altså i ganske sjældne tilfælde. Vi har flere hundrede tusinde hunde herhjemme, så hvis det rammer et par stykker en gang imellem, siger det sig selv, at der er meget lille risiko,« siger Henrik Elvang Jensen.
Spørg Videnskaben takker for alle svarene og for det ekstraordinære spørgsmål, der udløser en Videnskab.dk-t-shirt som tak.
Du kan læse flere svar i Spørg Videnskaben eller selv stille spørgsmål ved at sende en mail til sv@videnskab.dk.