Skal man spise vitaminpiller?
Er det en god idé at spise en daglig vitaminpille? Eller kan det være direkte skadeligt? Vi søger et svar.

Er det fornuftigt at supplere den daglige kost med en vitaminpille - eller er det spild af penge? (foto: Colourbox)

Er det fornuftigt at supplere den daglige kost med en vitaminpille - eller er det spild af penge? (foto: Colourbox)

En af vores læsere, Rasmus Munch, bor på kollegium. Et sted, hvor spaghetti med ketchup er en yndet – omend ikke vitaminrig – spise. 

Måske er det derfor, vennerne på hans køkken har diskuteret nytten af vitaminpiller: Skal man spise dem eller lade være?
»Vi er nogle stykker på Otto Mønsteds Kollegium, der er ret uenige om, hvorvidt vitaminpiller virker og er et nødvendigt kosttilskud til kollegiemaden,« skiver Rasmus Munch til Spørg Videnskaben.
»Da vores medboende medicinstuderende endnu ikke er ret langt i sine studier, retter vi spørgsmålet til videnskaben - til gavn for andre også!«

For de fleste gør pillen ingen forskel

Et meget relevant spørgsmål, når man tager i betragtning, at mange danskere snupper sig en daglig vitaminpille.
En af dem, der kan svare på spørgsmålet, er seniorforsker Lone Banke Rasmussen, som forsker i vitaminer ved DTU Fødevareinstituttet.
»Det spørgsmål er svært at svare konkret på. For vi ved jo ikke, hvad de lever af.«
»Men for langt de fleste i Danmark, som har en sund appetit, vil almindelige vitaminpiller ikke gøre en forskel.«
»De får det, de skal have, fra den almindelige, varierede kost,« fortæller Lone Banke Rasmussen.

Spis varieret i stedet for at tage en pille

Så spørgsmålet er, hvad de lystige kollegianere spiser til hverdag.
»Hvis de lever af spaghetti og ketchup alene, lever de ikke sundt. Og så vil jeg nok hellere foreslå, at de begynder at spise mere varieret, end at de spiser en pille.«
»Men så galt er det sikkert ikke fat,« siger Lone Banke Rasmussen.

Du kan få for meget vitamin

Til gengæld er der en teoretisk risiko for, at man får for meget af et vitamin. Lone Banke Rasmussen fortæller, at der findes to forskellige slags vitaminer:
  • Vandopløselige, som vitamin B og C.
  • Fedtopløselige, som vitamin A, D, E og K.
»Får man for meget af de vandopløselige vitaminer, ryger de bare lige igennem. De fedtopløselige bliver oplagret i kroppen,« fortæller Lone Banke Rasmussen.

Skal ikke frygte en almindelig vitaminpille

For eksempel skal gravide derfor passe på med at spise for meget A-vitamin, fordi det skader fostre. Men Lone Banke Rasmussen vurderer, at kollegianerne umiddelbart ikke har noget at frygte.
»Selvfølgelig kan de få for meget af et vitamin. Men hvis de bare spiser en almindelig vitaminpille, skal de ikke være bange.«
»Så skulle de skal have mere end de 100 procent ADT, som en vitaminpille normalt indeholder,« siger Lone Banke Rasmussen.

En diætist kan sætte det hele på plads

Så svaret til Rasmus Munch må være, at et almindeligt forbrug af vitaminpiller for de fleste hverken vil være skadeligt eller gavnligt.
»Men hvis de virkelig er i tvivl, om de får vitaminer nok, vil jeg sige, at de skal gå til en diætist og få tjekket, om kosten er i orden.«
»For langt de fleste, som har en almindelig appetit, er der nu ingen grund til at spise vitaminpiller. Det vil tit bare være spild af penge,« siger Lone Banke Rasmussen.
Spørg Videnskaben takker hende for hjælpen med at finde svar, og vi takker Rasmus Munch for det gode spørgsmål. Han får et videnskab.dk-T-shirt som tak.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk