Skal cykellygten blinke eller lyse konstant?
En læser vil vide, om hans cykellygte bør lyse konstant, eller om han bliver mere synlig i trafikken ved at indstille lygten til at blinke.
Cykellygte blinke eller lyse konstant forskning sikkerhed mest synligt

I trafikken er du i en kamp om opmærksomhed, og blinkende lygter er det sikreste våben, mener trafikforskeren Harry Lahrmann. (Foto: Kristoffer Trolle/CC BY 2.0)

I trafikken er du i en kamp om opmærksomhed, og blinkende lygter er det sikreste våben, mener trafikforskeren Harry Lahrmann. (Foto: Kristoffer Trolle/CC BY 2.0)

Her om vinteren er det mørkt om morgenen, når vores læser Daniel Franch cykler til sit studie. Og når han cykler hjem om eftermiddagen, skal han igen huske cykellygterne for at komme sikkert frem.

Når han sætter sig på cyklen, er han dog i tvivl om, hvordan han skal indstille lygterne, skriver han i en mail til Spørg Videnskaben.

»Jeg har bemærket, at min lygte enten kan blinke eller være konstant tændt. For mig betyder det ikke noget, men er der en forskel for bilister?« spørger Daniel Franch og præciserer sit spørgsmål:

»Hvordan bliver man bedst set? Med blinkende eller konstant tændte cykellygter?«

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Trafikforsker: Blinkende lygter er bedst

Her på redaktionen kender vi heller ikke umiddelbart svaret, og det er med god grund, fortæller lektor Harry Lahrmann fra Institut for Byggeri og Anlæg på Aalborg Universitet, da vi sender spørgsmålet videre til ham.

Der er nemlig ham bekendt ikke lavet specifikke undersøgelser af, hvorvidt blinkende cykellygter er bedre, end dem der lyser konstant.

Alligevel er Harry Lahrmann, der har lavet andre typer undersøgelser af cykellygter og cykeljakkers effektivitet, klar i mælet:

»Jeg tror ikke, at der er nogen tvivl om, at blinkende lygter er bedst. Det er de, fordi det handler om at skille sig ud i vejsystemet. Man skal ses, og hvis man så oven i købet kan blive identificeret som cyklist, fordi kun cykler har blinkende lygter, så er det en særlig fordel,« svarer Harry Lahrmann.

Ingen undersøgelser bag regler om blinkende lys

Harry Lahrmann vurderer, at de blinkende lys gør, at bilisterne får øje på cyklisterne hurtigere og hyppigere.

Han ved dog ikke, om de blinkende lygter til gengæld forværrer bilisters muligheder for at bedømme cyklisters position og afstand.

Det ved de heller ikke hos Trafikstyrelsen, der regulerer cykelbekendtgørelsen, der siden 1997 har tilladt blinkende baglygter og siden 2005 har tilladt blinkende forlygter.

Det siger loven

Forlygter må gerne blinke, men kun hvis lyset er hvidt.

Baglygter skal lyse rødt og må også gerne blinke.

Hvis lygterne blinker, så skal de gøre det med mindst 120 blink i minuttet.

De blinkende lygter er blevet lovlige, fordi der ikke er grundlag for at antage, at de er ringere sikkerhedsmæssigt end konstant lysende lygter, forklarer Søren Madsen fra Trafikstyrelsens Center for biler og grøn transport i en mail til Spørg Videnskaben.

Der ligger dog ikke videnskabelige undersøgelser eller nærmere faglige analyser bag beslutningen, uddyber han.

Du er i en konstant kamp om opmærksomhed

Det er også blevet tilladt at have blinkende gult lys i pedalerne, særlige laser-cykellygter er kommet på markedet, og forlygterne kan både lyse gult, blåligt og hvidt. Der er altså rig mulighed for at skille sig ud, og det bør cyklisterne udnytte, mener trafikforskeren Harry Lahrmann.

»Det generelle råd er jo, at du er ude i en konstant kamp om opmærksomhed, når du færdes i trafikken. Det er, fordi bilisterne – dine modparter – har en begrænset kognitiv kapacitet. Det vil sige, at du skal sørge for, at det er dig, bilisten opdager, og ikke alt det andet der foregår i hans synsfelt. Der kan vi kun anbefale, at du vælger så højt et opmærksomhedsniveau som muligt inden for lovens grænser,« siger Harry Lahrmann.

Cyklistforbundet har ikke nogen holdning til blinkende lygter. Forbundets generelle råd er, at man skal vælge den type lygte, der passer til forholdene og en selv.

»Det kræver for eksempel en kraftigere og mere konstant lygte, hvis man ikke kun skal gøre sig synlig for andre, men også øge sine egne muligheder for at se på en mørk vej. Hvis man har svært ved at huske lygterne – eller har børn, som har svært ved det – skal man vælge fastmonterede lygter. Og så skal lygter så vidt muligt monteres højt på cyklen, da det bringer dem tættere på medtrafikanternes synsfelt,« forklarer Lotte Malene Ruby, der er kommunikationschef i Cyklistforbundet.

Kraftigt, blinkende lys kan irritere for meget

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for den nye slags cykellygter. En del bilister bliver irriterede over de blinkende lys.

Ifølge en stor dansk undersøgelse er fastmonterede cykellygter meget effektive, fordi man aldrig glemmer dem - heller ikke om dagen, hvor lygter også kan sikre én mod at blive kørt ned. (Foto: Handige Harrie)

»Det er lige præcis det, der er pointen. Cyklerne er for alvor kommet ind i en kamp om opmærksomhed i vejtrafikken, fordi de har fået mulighed for at få noget, der lyser kraftigt ved hjælp af LED-teknologi, og så har de også fået lov til at have noget, der kan blinke, for at skrue op for opmærksomheden. Set fra den enkelte cyklists perspektiv er der ingen tvivl om, at det da er bedre, at bilisterne bliver irriterede, end at man bliver kørt ned,« siger Harry Lahrmann.

Han mener dog, at det også kan gå hen og blive for meget af det gode med de kraftigste, blinkende lygter.

»Det er klart, at på et tidspunkt bliver man også nødt til at se på det samlede lyshav og regulere det på en fornuftig måde. På biler er der klare regler for, hvordan lyset må være, og man må ikke bare skrue op for blusset, som det passer én. Det kan da godt ske, at man på et tidspunkt bliver nødt til at se på bekendtgørelsen igen og definere nogle grænser for, hvor kraftigt cykellygter må lyse med og uden blink,« siger trafikforskeren.

Lygterne sikrer dig også i dagslys

Uanset hvordan Daniel Franch vælger at indstille sin lygte, har Harry Lahrmann et råd, som bygger på et stort videnskabeligt forsøg, som forskeren selv stod bag for 10 år siden i Odense.

1.845 cyklister fik fastmonteret lygter på deres cykler, mens en kontrolgruppe på 2.000 cyklister kørte rundt med konventionelle lygter i et år. Det viste sig, at cyklisterne med fastmonterede lygter kom ud for markant færre uheld, hvor der var flere parter involveret.

Der var ikke så stor forskel på antallet af uheld de to grupper imellem i skumrings- og nattetimerne; sandsynligvis fordi cyklisterne i kontrolgruppen ofte huskede deres lygter, når det var mørkt. Til gengæld viste undersøgelsen, at risikoen for at komme til skade i et flerpartsuheld i dagtimerne blev godt og vel halveret ved at bruge de permanente lygter.

»De fastmonterede lygter havde en fantastisk effekt, og Odense-studiet viser meget tydeligt, at det er rigtig vigtigt at have lys på om dagen,« lyder anbefalingen fra Harry Lahrmann.

Daniel Franch får mere end det gode råd med på vejen. Vi sender ham nemlig en smart Videnskab.dk-T-shirt som tak for det gode spørgsmål. 

Du kan gøre ham kunsten efter og selv stille et spørgsmål til Spørg Videnskaben på sv@videnskab.dk. Så kan det være, vi kaster os over at finde svar.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk