Sådan undgår du at blive køresyg
Hvorfor bliver man syg af at sejle eller køre i bil? Og hvordan undgår man transportsyge? Vi har fundet svaret hos en forsker i svimmelhed.
Køresyge transportsyge

Din køresyge kan gøre dig svimmel og give dig kvalme. Men prøv at fokusere på et punkt lige foran dig og hold hovedet helt stille. En forsker siger, at det hjælper. (Foto: Shutterstock)

Din køresyge kan gøre dig svimmel og give dig kvalme. Men prøv at fokusere på et punkt lige foran dig og hold hovedet helt stille. En forsker siger, at det hjælper. (Foto: Shutterstock)

Markerne suser forbi ruden, og flimmeret gør dig småsvimmel, mens en vammel lugt fra din sidemands chipspose fremkalder en begyndende kvalme hos dig.

Alt tyder på, at du igen i år skal indlede og afslutte din ferie med en omgang køresyge. Men hvad skyldes køresyge egentlig?

»Hvorfor får man kvalme, når man bliver sø- eller køresyg? Jeg kan ikke umiddelbart se, hvilken funktion dette skulle tjene. Har hørt en forklaring om, at det er, fordi kroppen forveksler symptomerne (svimmelhed) med forgiftning - men kan det virkelig passe?« skriver Hanne-Lise Eriksen i en mail til Spørg Videnskaben.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

En ting er, hvad transportsyge skyldes. En anden ting er, hvordan du undgår at blive syg.

Begge dele har Spørg Videnskaben i denne uge fundet svaret på.

Transportsyge starter i øret

Du kan vinke farvel til din transportsyge, hvis du træner dit såkaldte ligevægtsapparat i øret.

Ligevægtsapparatet er det organ, som sammen med synet og hjernen hjælper dig med at holde balancen.

»Man kan sagtens træne sig ud af transportsyge ved at tage på nogle kortere ture og så langsomt øge sin tærskel for, hvornår ligevægtsapparatet flipper ud. Hjernen lærer så, at det, der foregår, er ok,« siger professor Therese Ovesen, som blandt andet forsker i svimmelhed på Institut for Klinisk Medicin - Øre-Næse-Hals-Sygdomme ved Aarhus Universitet.

Ikke alene kan du på lang sigt blive bedre til at klare bumleturene. Forskeren har også fem gode råd, som du kan benytte her og nu, hvis du sidder med udsigt til snarlig opkast i bilen, på færgen eller i flyet.

De fem råd vender vi tilbage til om lidt. Først skal du vide, hvorfor du overhovedet bliver syg af at rejse.

Sådan forløber din køresyge
 1. Forbigående svimmelhed
 2. Generelt fysisk ubehag
 3. Træthed
 4. Ansigtet bliver blegt
 5. Koldsved
 6. Øget spytproduktion
 7. Overfølsomhed overfor lugte
 8. Smerter i baghovedet
 9. Trykken i maven
 10. Kvalme
 11. Opkast
 12. Apati og nedtrykthed

Informationer om omgivelser stemmer ikke

Transportsyge skyldes, at øjnenes informationer ikke stemmer overens med informationerne fra ligevægtsapparatet i øret.

Med andre ord: Der opstår en konflikt – et såkaldt ’mismatch’ – imellem de to sanser.

Dit øje ser altså træer, marker og andre biler fare forbi, men ligevægtsapparatet registrerer, at kroppen sidder stille i en bil, der kun gør små hop ind i mellem.

Det samme sker, når du står på en båd, hvor synet registrerer, at bord og stole står stille omkring dig, men gulvet vugger voldsomt frem og tilbage under dine fødder.

Grunden til køresyge kendes ikke

Forskerne ved ikke præcist, hvorfor man bliver sø- eller køresyg. Men Therese Ovesen har et bud:

»Symptomer som svimmelhed, træthed, kvalme og opkast er muligvis måden, hvorpå kroppen forsøger at fortælle dig, at du skal fjerne dig fra situationen.« 

Forskeren fortæller, at vi alle sammen har forskellige tærskler for, hvor meget bumleri eller vuggeri, vi kan klare.

5 råd: Sådan forhindrer du køresyge

Du kan træne dig selv og dine børn til at øge tærsklen for køresyge. Men det kan også være en god idé at planlægge lidt mindre ambitiøse rejser, hvis dit barn bliver meget syg af lange køreture. (Foto: Colourbox)

Du kan forhindre og afhjælpe din køresyge med ét eller flere tricks.

Ikke alle tricks kan bruges i alle situationer, men gør brug af så mange forskellige, som du kan. Det gælder nemlig om at narre sanserne til at tro, at omgivelserne ikke bevæger sig.

Det gælder om at afstemme informationerne fra ligevægtsorganet og synet – altså at reducere ’mismatchet' mellem de to.

 1. Fokuser på et punkt i horisonten
 2. Hold hovedet stille
 3. Få frisk luft - undgå stærke lugte
 4. Hold pauser
 5. Spis et let, ikke krydret, måltid inden turen, og indtag lidt let og tør kost undervejs

Undgå at balancevæsker skvulper i øret

»Det er godt at fokusere på noget fjernt, for så lader du synets input overdøve de signaler, som kommer fra ligevægtsorganet,« siger Therese Ovesen.

Ligevægtsorganet består af nogle hulrum i ørerne, hvori der står noget væske. Når man virrer eller ryster hovedet, så skvulper eller bølger væskerne og sender således besked til hjernen om, at kroppen bevæger sig.

Hvis du er på et skib, så gå til køjs og luk øjnene. Så holder du hovedet så stille som muligt og undgår synsindtryk, der kan forvirre ligevægtsapparatet.

Du vil på den måde opleve mindre transportsyge.

Transportsyge er ældgammelt


Transportsyge har været kendt i årtusinder. Søsyge er blandt andet kendt af den græske læge Hippokrates (460 – mellem 375 og 351 f.Kr).

Signalstoffer dannes langsomt i hjernen

Stærke lugte kan forstærke lidelserne, når man er nået til det punkt i rækken af symptomer, hvor mængden af spyt øges i munden.

Derfor er det godt med frisk luft.

»Lugtesansen er en urgammel sans, der dukker op på de mærkeligste tidspunkter. Den har rigtig meget at gøre med vores tidligste erfaringer i livet, og den har rigtig meget at gøre med velbehag og ubehag helt generelt. Og lugtesansen forbindes ret direkte til vores autonome nervesystem og dermed brækcenteret. Så er vi sensible nok, kaster vi op for et godt ord,« siger Therese Ovesen.

Varigheden af bumleriet har også betydning for, hvor voldsomt køresygen udvikler sig.

Sygen bliver nemlig udløst af en række signalstoffer i hjernen, som langsomt bliver produceret, mens hjernen arbejder på at bearbejde de usammenhængende informationer fra syn og ligevægtsapparatet. Derfor er det en rigtig god idé at holde pause, hvis man kan.

Sult er desuden let at forveksle med kvalme. Derfor er det også en god ting at undgå at være sulten undervejs på rejsen - men uden dog at stoppe sig med mad.

Det handler også om psykologi

Feriens store rejse kan være et mareridt for børn og voksne, som lider af transportsyge.

Men det er vigtigt at glemme tidligere tures svimmelhed og bræk.

»Hvis man forventer at blive køresyg, så bliver man lettere køresyg. Der er meget psykologi i det her,« siger Therese Ovesen.

Forsøg derfor at få nogle gode erfaringer med kortere ture. Transportsygen opstår nemlig helt ubevidst. Det er ikke noget, du kan styre med din vilje.

Køresyge varer ved


Din køresyge stopper måske ikke, når bilen stopper. Det skyldes, at signalstofferne i hjernen stadig er aktive og fremkalder transportsyge-symptomerne.

Derfor bliver småbørn ikke køresyge

Er man forældre med børn, som bliver meget køresyge, bør man måske overveje slet ikke at tage så langt væk - eller i hvert fald booke en hotelovernatning undervejs, så turens varighed bliver kortere.

Børn kan ligesom alle andre træne sig op til at kunne klare mere. Men fra 2 års alderen og frem til 10-14 års alderen er børn generelt mere følsomme i forhold til transportsyge sammenlignet med voksne.

»Det skyldes, at børn i den alder er ved at lære at få synet og ligevægtsorganet til at arbejde sammen, og den evne er først færdigudviklet i teenagealderen,« siger Therese Ovesen.

Det er til gengæld ikke transportsyge, du skal bekymre dig om, hvis du planlægger en lang køretur eller en sørejse med dit meget lille barn.

Børn under to år bruger nemlig hovedsagligt ligevægtsorganet og ikke synet til at holde balancen med. Derfor opstår der ikke uoverensstemmelser mellem informationer fra organet i øret og fra synet.

Søsyge kan føre til selvmord

Søsyge og de andre variationer af transportsyge rammer de fleste af os meget mildt.

På flyrejser rammer symptomerne mellem én og 20 procent af passagererne alt efter, hvor voldsom og langvarig turbulensens er. På de lange sejlture med Englandsbådene når syv procent af passagererne at kaste op.

I sjældne tilfælde bliver transportsygen så grel, at tilstanden kan være livstruende.

»Til sidst bliver man apatisk, nedtrykt og man kan ikke se en ende på sin situation. Det er set i sjældne tilfælde, at folk har kastet sig ud over rælingen på skibe,« fortæller Therese Ovesen.

Det er heldigvis muligt at få medicin mod transportsyge. Men da de fleste af os kun oplever relativt milde symptomer, anbefaler lægen, at vi øver kroppen i at kunne klare lange rejser, så der ikke skal medicin til for, at vi får gode ferieminder.

Stil spørgsmål til videnskaben

Spørg Videnskaben takker Hanne-Lise Eriksen for det gode spørgsmål.

Hvis du selv har et spørgsmål til videnskaben, så send det til sv@videnskab.dk Bliver dit spørgsmål udvalgt, får du ligesom Hanne tilsendt en T-shirt.

Du kan læse flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskabens arkiver.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk