Påvirker analsex bakterierne i min tarm?
Vi ved i dag, at en veludviklet tarmbakterieflora er afgørende for et godt og sundt liv. Men hvad gør analsex ved vores tarmbakterier?

Har man sex med flere forskellige partnere, er det ikke utænkeligt, at bakterierne, som sidder på penis efter sex, kan overføres mellem partnere og måske kolonisere den nye tarm, som de føres ind i. Alligevel mener forskerne ikke, at man skal være bekymret for at dyrke analsex. (Foto: Shutterstock)

Har man sex med flere forskellige partnere, er det ikke utænkeligt, at bakterierne, som sidder på penis efter sex, kan overføres mellem partnere og måske kolonisere den nye tarm, som de føres ind i. Alligevel mener forskerne ikke, at man skal være bekymret for at dyrke analsex. (Foto: Shutterstock)

Uden tarmbakterier ville du ikke være i stand til at udnytte op til 20 procent af energien i din føde, sygdomsfremkaldende bakterier kunne indtage din tarm, og dit immunsystem ville ikke kunne modnes og på den måde lære at skelne fjender fra omgivelserne fra ufarlige partikler og dine egne celler.

Tarmbakteriebalancen er derfor vigtig for dig og din sundhed. Men hvad nu, hvis du er glad for dine tarmbakterier - men også er glad for at dyrke analsex? Skal du så være bekymret for dine tarmbakterier?

Det har Lukas skrevet til Spørg Videnskaben for at få svar på.

»Når nu det viser sig, at tarmbakterier er meget vigtige, tænkte jeg på, hvad analsex kan gøre ved ens 'tarmbakteriebalance'? Altså, det må jo påvirke den. Så hvad siger forskningen og teorien om analsex?«

Spørg Videnskaben har sendt spørgsmålet videre til en række tarmforskere, som alle kan fortælle, at der ingen forskning findes i sammenhængen mellem analsex og tarmbakterier.

En enkelt modig forsker vover dog at komme med et bud på analsex' påvirkning af bakterierne i tarmen.

Tilmeld dig Videnskab.dks daglige, gratis nyhedsbrev her.

Analsex er formentlig uskadeligt for endetarmens bakterieflora

Henrik Bjørn Nielsen er ph.d. og lektor på Center for Biologisk Sekvensanalyse på DTU. Han har blandt andet været med til at kortlægge generne for 500 tarmbakterier. Han vurderer, at analsex formentlig ikke påvirker tarmbalancen.

»Jeg vil tro, at det ikke har nogen nævneværdig påvirkning. Den mængde af bakterier, som kommer ud hver dag er massiv. Hvis man kommer til at skrabe lidt bakterier ud under analsex, gør det nok ikke den store forskel.«

Skal du være bekymret for dine tarmbakterier, hvis du godt kan lide at dyrke analsex? Formentlig ikke - men kondom er alligevel en rigtig god ide. (Foto: Shutterstock)

Endetarmen er omkring 15 centimeter lang, så hvis man har analsex med en veludrustet mand, kunne penis i princippet komme et lille stykke ind i tyktarmen også.

Alligevel mener Henrik Bjørn Nielsen heller ikke, at man skal være bekymret for, at forkerte bakterier bliver skubbet for langt op i tarmsystemet. Igen fordi der findes så mange millioner bakterier, at et par 'forkerte' bakterier hurtigt vil blive udkonkurreret af de gode bakterier.

Penis kan overføre bakterier fra partner til partner

Til gengæld er der noget andet, man skal have med i overvejelserne, hvis man er meget glad for at bruge bagindgangen.

Hvis man er meget seksuelt aktiv og har analsex med flere partnere uden at bruge kondom og uden at vaske sig grundigt efter sex, kan man i teorien godt overføre tarmbakterier fra en partner til den næste.

»Det er vigtigt at bruge kondom. Så man ikke overfører hverken kønssygdomme eller tarmflora fra partner til partner. Men det er først og fremmest kønssygdomme, som er farlige i den her situation,« understreger Henrik Bjørn Nielsen.

Har man sex med flere forskellige partnere, er det dog ikke utænkeligt, at bakterierne, som sidder på penis efter sex, kan overføres mellem partnere og måske kolonisere den nye tarm, som de føres ind i.

»Hvis man forestiller sig, at der alligevel skulle blive overført bakterier på denne måde, kan det både være gode og mindre gode bakterier. Men jeg kender ikke til nogle tilfælde, hvor det skulle være sket, og jeg anser det for mindre sandsynligt,« siger Henrik Bjørn Nielsen.

Der findes ingen forskning i, hvorvidt der vil kunne overføres nok bakterier til at starte en ny bakteriekoloni ved hjælp af analsex.

Til gengæld har man efterhånden en ret stor viden om den gavnlige effekt af at få en rask bakterieflora indført i tarmen, hvis man er syg med uhelbredelig diarré eller blødende tyktarmsbetændelse.

Bæ-transplantation kurerer uhelbredelig diarré

Hvis man er meget seksuelt aktiv og har analsex med flere partnere uden at bruge kondom og uden at vaske sig grundigt efter sex, kan man i teorien godt overføre tarmbakterier fra en partner til den næste. (Foto: Shutterstock)

Faktisk viser forskning fra USA, at raske tarmbakterier kan kurere antibiotika-afledt diarré, som skyldes en sygdomsfremkaldende bakterie i tarmen (Clostridium difficile).

Det er ellers en diarré, som er meget vanskelig at slippe af med, da antibiotika typisk kun gør sagen værre. Men det kan altså lade sig gøre - blandt andet fordi de raske tarmbakterier udkonkurrerer sygdomsbakterien.

Forskerne tog simpelthen afføring fra raske mennesker med en sund tarmflora og sprøjtede den op i endetarmen på patienterne med diarré. Seks dage efter var diarréen væk.

»Vi har set helt fantastiske resultater med transplantation af afføring mod antibiotika-afledt diarré. Det virker, fordi sygdomsbakterien bliver udkonkurreret af de gode bakterier, som burde findes i vores tarm, men som måske er ude af balance hos patienter med denne diarré, som oftest forekommer efter en antibiotika-behandling,« siger Henrik Bjørn Nielsen.

Han forklarer, at den galdesyre, som vi producerer i vores tarmsystem, blive modificeret af bestemte bakterier i tarmen. Den modificerede galdesyre er giftig for mange bakterier, som ikke hører hjemme i tarmen og beskytter således mod uvelkomne bakterier.

Når man får afføringstransplantation med 'rask afføring', mener forskerne, at det blandt andet normaliserer galdesyren, og det slår sygdomsbakterierne ihjel.

Lortebanker er udbredt i USA

Når man laver en bæ-transplantation, bruges afføring fra raske mennesker. Typisk unge uden sygdomsbakterier i tarmen og med mange forskellige slags tarmbakterier.

Afføringen fortyndes med saltvand og sprøjtes typisk op i endetarmen på den patient, som har tarmproblemer.

Henrik Bjørn Nielsen fortæller, at det faktisk er selve afføringen og ikke kun bakterierne, som sprøjtes ind.

»I en klat lort er der virkelig mange bakterier. Det er faktisk næsten kun bakterier, så det giver ikke mening at sortere bakterierne fra. Noget af det kommer ud igen, men nogle af tarmbakterierne kan ankre sig fast i tarmvæggen, så en del af bakterierne vil blive i tarmen og begynde at kolonisere,« siger han.

En lang penis vll ved analsex godt kunne komme et stykke op i selve tyktarmen. (Foto: Shutterstock)

 

Disse gode bakterier kan altså kurere både antibiotika-afledt diarré og faktisk også i nogle tilfælde hjælpe på blødende tyktarmbetændelse, hvor immunforsvaret skaber betændelse i tyktarmen, uden at der er sygdomsbakterier.

»Blødende tyktarmbetændelse er ret alvorlig. Man kan have diarré nærmest hele tiden, og vi ved ikke præcis, hvad mekanismen bag sygdommen er. I de tilfælde hvor  afføringstransplantation virker, er det formentlig, fordi man udskrifter dele af tarmfloraen, som immunforsvaret har set sig sur på, og derfor skabes der mindre betændelse. Vores tarmflora er en del af os, og vores immunforsvar skal helst ikke angribe den,« siger Henrik Bjørn Nielsen.

Han fortæller desuden, at transplantation af afføring faktisk har givet så gode resultater mod antibiotika-afledt diarré, at man nogle steder i USA har lortebanker på samme måde, som vi herhjemme har blodbanker.

»I USA kan man blive lortedonor, hvis ens afføring har den rigtige kvalitet. Man skal være ung og sygdomsfri,« siger han.

Vær ikke bange for at dyrke analsex

Så det er altså helt korrekt som vores læser skriver, at bakteriebalancen i tarmen er meget vigtig.

Han behøver dog ikke være bekymret for denne balance i forbindelse med analsex. Hvis man har en sund bakterieflora i tarmen, vil analsex ikke kunne forskubbe bakteriebalancen, selvom der flyttes lidt rundt på bakterierne.

Så for at svare en gang for alle på Lukas' spørgsmål, som han havde sendt til Spørg Videnskaben:

Analsex kan ikke ødelægge bakteriebalancen i dine tarme. Men brug kondom, hvis du gerne vil undgå både kønssygdomme og at få overført andres tarmbakterier til din egen tarm.

Tak for at gøre os klogere på lort

Vi siger tak for spørgsmålet og sender en Spørg Videnskaben T-shirt til Lukas. Også tak til Henrik Bjørn Nielsen for at give os svar på det lidt kontroversielle spørgsmål og samtidig gøre os klogere på afføring og tarmbakteriernes mange forcer.

Sidder du selv med et spørgsmål, som du gerne vil have videnskabsfolkenes svar på, så send det til sv@videnskab.dk.

Vil du bare gerne have vores flotte T-shirt med en rum-abe på, så bestil den her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.