Migranter og flygtninge – hvad er forskellen?
Der er dem, der flygter fra krig og forfølgelse, og så er der dem, der flytter fra fattigdom og ønsker en ny start. I medierne hører man om migranter og flygtninge, men hvornår er man det ene, og hvornår er man det andet, spørger en ung læser.
Migranter og flygtninge

Ordene 'migrant' og 'flygtning' har både forskellige betydninger, men de er også hver især et udtryk for forskellige holdninger, ifølge Dansk Sprognævn. (Foto: Shutterstock)

Ordene 'migrant' og 'flygtning' har både forskellige betydninger, men de er også hver især et udtryk for forskellige holdninger, ifølge Dansk Sprognævn. (Foto: Shutterstock)

Tusindvis af syrere, irakere, afghanere og andre fra fattige og uroplagede lande søger mod Europa.

Fælles for dem er, at de ønsker et roligt og trygt sted at være.

Nogle er migranter, og andre er flygtninge. Men hvem er egentlig hvad? Og hvad er forskellen? Det har en af Videnskab.dk's læsere behov for at blive klogere på:

»I medierne snakker man rigtig meget om både flygtninge og migranter. Men hvad adskiller egentlig de forskellige ting, og hvad betyder det at være migrant?« spørger Anna Worm, som er 15 år og fra Vanløse.

Da Anna helt sikkert ikke er ene om at have brug for en afklaring, stiller Spørg Videnskaben skarpt på terminologien og forsøger at finde ud af, hvad der gemmer sig bag de to begreber: flygtning og migrant.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

En flygtning er også migrant

»Migrant er en slags overkategori, som simpelthen betegner en person, der forlader sit eget land for at bosætte sig i et nyt. Alle, som er udvandret fra deres oprindelsesland, er derfor migranter,« fortæller Katrine Syppli Kohl, som er sociolog og netop har lagt sidste hånd på sin ph.d. på Københavns Universitet om asylforhold og asylansøgeres aktiveringssystem.

Katrine Syppli Kohl har også tidligere beskæftiget sig med Danmarks flygtninge og kender alt til de traktater og konventioner, der er med til at bestemme, om man er det ene eller det andet.

At være flygtning er en undergruppering under det at være migrant, forklarer hun.

»En flygtning er en migrant, der er flygtet fra sit hjemland. For at kunne blive anerkendt som flygtning, kræver det normalt, at man nærer en velbegrundet frygt for at blive udsat for forfølgelse eller mishandling, hvis man vender hjem,« fortæller Katrine Syppli Kohl.

Valg af term viser holdninger

Det lyder jo meget klart. Alle indvandrere er migranter, og af disse er en delmængde flygtninge.

Men når det alligevel er svært for Anna og mange andre at hitte rede i de to termer, så er det, fordi man ikke kan nøjes med at ty til ordenes egentlige betydning, hvis man vil vide, hvad henholdsvis flygtning og migrant dækker over.

Om man bruger det ene eller det andet, handler nemlig mere om holdninger end om det rent sproglige, fortæller Anita Ågerup Jervelund, som er seniorkonsulent i Dansk Sprognævn. Udover at være cand. mag. i lingvistik er hun også redaktør på retskrivningsordbogen, og i Dansk Sprognævn har hun siden 1998 beskæftiget sig med ord, stavning og sprogets udvikling.

»Hvis der for eksempel er tale om en hjælpeorganisation, så bliver der oftest ikke skelnet. Så er det hele bare flygtninge, som skal hjælpes, uanset om det er krig eller fattigdom, de er flygtet fra. Men hvis man gerne vil diskutere, om der kommer for mange, så er man ret hurtig til at tale om migranter også,« forklarer hun.

Så selvom migrant i sin ordbogsbetydning er en relativt neutral betegnelse, så er det ikke altid sådan, den i dag bliver brugt.

»I øjeblikket, og det bølger lidt frem og tilbage alt efter den aktuelle debat og den politiske dagsorden, så anvendes begrebet migrant ofte med en undertone af, at migranterne er dem, der ikke har et lige så stort behov for at flytte sig som flygtningene, som er forfulgt og for eksempel flygter fra krig,« siger Anita Ågerup Jervelund.

Flygtninge har flere rettigheder

Sondringen mellem migranter og flygtninge tjener dog også et praktisk formål. Det er nemlig livsvigtigt for flygtningene, at man kan se forskel på dem og på andre migranter.

»FN's flygtningehøjkommissariat skelner benhårdt mellem migranter og flygtninge. Det gør de for at beskytte flygtninges rettigheder. Der er nemlig stor forskel på de to grupper rent juridisk set i forhold til beskyttelse, ret til ophold og så videre,« siger Katrine Syppli Kohl.

Selvom det for det enkelte menneske jo ikke gør nogen forskel, om det er fattigdom, der driver en til at forlade hjemlandet, eller om det er er krig og vold, så betyder det noget i forhold til retten til at få asyl.

»Hvis man er flygtning og opholder sig i et land, der har underskrevet FN's flygtningekonvention, så har man bestemte rettigheder. Er man flygtning, kan man for eksempel ikke blive sendt hjem til det land, hvor man er i fare, men skal have lov til at blive i opholdslandet. Bliver man ikke anerkendt som flygtning, er man migrant og har ikke automatisk ret til at blive og kan sendes tilbage,« forklarer Katrine Syppli Kohl.

Problematisk at kalde alle migranter

Så selvom det ville være præcist nok at bruge betegnelsen migrant om alle de ankomne i Rødby og Rødekro, som søger et nyt sted at være, så kan det være problematisk ikke at skelne mellem de forskellige baggrunde.

»Det kan være vanskeligt at bruge betegnelsen migrant for hele gruppen, selvom det betydningsmæssigt ville være korrekt. Problemet opstår, fordi den så ofte bliver brugt som modkategori til flygtningekategorien i stedet for som overkategori,« siger Katrine Syppli Kohl og fortsætter:

»Derfor risikerer man med betegnelsen migrant at komme til at indikere, at der ikke er tale om flygtninge, men om økonomiske migranter eller andre, som man juridisk kan afvise ved grænsen. Derved vil nogle af flygtningene blive afskåret deres rettigheder.«

Al Jazeera taler kun om flygtninge

Netop af denne grund, og fordi ordet migrant har mistet sin neutrale betydning, holder det arabiske nyhedsmedie Al Jazeera nu op med at bruge betegnelsen migrant og migrant-krise i forbindelse med den aktuelle situation.

At kigge på den samlede flok, der ankommer til Europa, som økonomiske migranter, gør det for nemt for myndighederne at se bort fra deres forpligtelser til at give den del, der er flygtninge, ophold og asyl.

Samtidig er det også decideret forkert at tale om en migrant-krise, fastlår Al Jazeera. Tal fra FN viser, at langt størstedelen af de mennesker, der har krydset Middelhavet i den første halvdel af 2015, er reelle flygtninge. De fleste kommer fra Syrien.

Det er altså mere rigtigt at tale om en flygtninge-krise. For at være præcis har nyhedsredaktøren for Al Jazeera English, Salah Negm, besluttet: »at vi ikke længere vil bruge ordet migrant i denne sammenhæng. Vi vil i stedet, hvor det passer, sige flygtning,« skriver nyhedsmediet på Aljazeera.com.

Hvad betyder så flygtning og migrant?

Det lader altså til, at der er forskel på, hvad betegnelserne migrant og flygtning i virkeligheden betyder, og hvordan de oftest bruges.

Hvis Spørg Videnskaben skal hjælpe Anna og andre som interesserer sig for migrant- og flygtningespørgsmålet med bedre at kunne forstå, hvad politikere og journalister taler om, kan det opsummeres, at:

  • en flygtning er en person, som risikerer vold og forfølgelse i sit land og derfor ikke kan sendes tilbage.
     
  • en migrant er en person, som har forladt sit hjem, for at opnå bedre levestandard.

Vi sender tak og en T-shirt til Anna fra Vanløse for at stille et så højaktuelt og relevant spørgsmål. Vi håber, at andre vil følge hendes eksempel og skynde sig at spørge videnskaben, hvis noget akut skulle vække undren.

Vi takker også Katrine Syppli Kohl og Anita Ågerup Jervelund for deres kompetente svar. Hvis du selv har et spørgsmål, kan du sende det til sv@videnskab.dk.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk