Kan jeg bruge matematik til at vinde i Lotto?
’Tænk hvis du vandt i Lotto’, lokker de fra Danske Spil. Men kan du hjælpe heldet på vej ved hjælp af matematik, så gevinsten rent faktisk bliver din?

Lottoudtrækningen er helt tilfældig. Men kan du hjælpe dit eget held på vej ved hjælp af snedig matematik? (Foto: Colourbox)

Lottoudtrækningen er helt tilfældig. Men kan du hjælpe dit eget held på vej ved hjælp af snedig matematik? (Foto: Colourbox)

En ny bil, en luksusferie eller måske bare fred for kreditorerne.

De fleste kan i fantasien hurtigt få afsat et par lottomillioner, hvis de nu skulle være den heldige vinder.

Men er Lotto-udtrækningen virkelig helt tilfældig, eller kan man gøre noget for at hjælpe heldet på vej?

Vores læser Mike Kaf har spekuleret over, om det er lykkedes nogen at udvikle et system, der kan hæve sandsynligheden for, at man vinder hovedgevinsten i Lotto.

Han har blandt andet læst om en amerikansk kvinde ved navn Joan Ginther (se faktaboks), der vandt milliongevinster i amerikanske lotterier hele fire gange.

Joan Ginther

Joan Ginther er tidligere matematikprofessor og har en ph.d. fra Stanford University med speciale i statistik.

Hun vandt millionpræmier i amerikanske lotterier fire gange, men ingen ved med sikkerhed, hvordan hun bar sig ad.

Nogle mener dog, at hun havde indsigt i, hvor vinderkuponerne blev solgt og købte lodder for enorme summer.

Kilder: dailymail.co.uk & & philly.com

»Jeg søgte lidt rundt på forskellige sider, hvori der var nogle personer, som mente, at hun brugte en form for matematik-system, som jeg ikke kunne komme nærmere ind på,« skriver Mike Kaf til Videnskab.dk.

»Jeg ved ikke så meget om matematik og chancer, eller om der findes et system, men måske ved I det?« fortsætter Mike Kaf.

Videnskab.dk får dollar-tegn i øjnene og ringer straks til Anders Stockmarr, der er lektor ved Institut for Matematik og Computer Science på DTU Compute.

Lad være med at spille på din fødselsdato

Han har både godt og dårligt nyt til dem, der drømmer om opvarmet swimmingpool og egen helikopter.

For det viser sig faktisk, at du godt kan gøre noget for at påvirke dine lotto-chancer.

»Hvis du kan finde en kombination af tal, som andre ikke spiller, så kan du jo få en højere gevinst, hvis du vinder. Man hører meget ofte, at folk spiller på deres fødselsdag, men de datoer kan jo kun gå frem til tallet 31. Hvis man regner med, at mange gør sådan, så kan man vælge selv spille på nogle andre numre,« fortæller Anders Stockmarr.

Alligevel indrømmer han, at han selv af og til spiller med på lotto-kuponen. Men hvorfor i alverden smider han penge væk på en chance, der stort set ikke eksisterer?

»Det er det kick, du får. Jeg er fuldstændig klar over, at jeg ikke vinder noget – at jeg køber en drøm – men det er jo meget sjovt,« siger Anders Stockmarr.

LÆS OGSÅ: Følelser styrer økonomiske beslutninger

Den følelse kan Niels Richard Hansen dog ikke leve sig ind i. Han bruger aldrig penge på lotto-kuponer.

»Grunden til, at folk spiller, det er et håb om, at de er den heldige. ’Nogen skal jo vinde, så hvorfor ikke mig?’ Men det er et irrationelt håb, for der er stor risiko for, at du brænder pengene af,« siger Niels Richard Hansen.

Vi siger mange tak til forskerne for deres fornuftige, omend lidt nedslående, svar og sender en Videnskab.dk-t-shirt til Mike Kaf som tak for det gode spørgsmål. Hvis du stadig mener, du har held i sprøjten, kan du sende dit eget spørgsmål til sv@videnskab.dk - her har du noget bedre chancer end i Lotto.

LÆS OGSÅ: Tidlig gevinst kan udløse ludomani

LÆS OGSÅ: Langt flere mænd end kvinder bliver ludomaner

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.