Hvorfor stikker myg bestemte mennesker?
Vores læsere har sendt os en sværm af spørgsmål om myg. Er det rigtigt, at B-vitamin, surt blod og blodsygdomme holder myg væk? Og hvorfor stikker myg især bestemte mennesker?

Det lader til, at myg foretrækker at suge blod fra nogle mennesker frem for andre. Svaret på det mysterium skal findes i de dufte, som vi hver især udskiller.

Myggene summer i sommernatten. Så det gælder om at holde vinduerne lukkede, hvis man vil undgå myggestik.

Måske er det den megen summen om ørerne, der har givet vores læsere myg på hjernen. Spørg Videnskaben har modtaget en sværm af myggespørgsmål de seneste uger. Blandt andet hvorfor myg gerne vil suge blod fra nogle, mens de vælger andre fra.

»Jeg har altid undret mig over, hvorfor jeg ikke får myggestik. Jeg har hørt forklaringer om surt blod og noget med hvidløg, men jeg mistænker det for at være en sludder for en sladder,« skriver Joanna Hagstrøm for eksempel.

En anden læser, Helene Nørgaard Bech, gætter på, at svaret skal findes i forskellige blodtyper.

Forskere gned petriskåle mod maverne

Det korrekte svar kommer fra Karl-Martin Vagn Jensen, forskningsleder ved Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.

»Myg tiltrækkes af CO2 og varme. Det afgiver alle mennesker. Men de tiltrækkes også af bestemte duftstoffer. Og de kan være forskellige fra person til person,« siger Karl-Martin Vagn Jensen.

Han fortæller, at man ikke ved præcis, hvilke duftstoffer der er tale om. Men man har lavet forsøg, der beviser, at myg foretrækker nogle menneskers lugte frem for andres.

»Alle de ansatte på et laboratorium gned petriskåle mod deres maver. På den måde afsatte de duftstoffer på skålene, som de satte ind i et bur, hvor der fløj myg rundt.«

»Nogle menneskers petriskåle fløj myggene altid ned på, imens de hold sig langt væk fra andres,« fortæller Karl-Martin Vagn Jensen.

Skræmmende B-vitaminer er en myte

Forsøget er et af flere, der dræber nogle af de mange myter om, hvad der tiltrækker og frastøder myg. Svaret er nemlig alene: Dufte.

Men vores læsere har også hørt andre forklaringer.

»Jeg har hørt, at B-vitamin kan afskrække myg, og at myggene måske kan lugte blodsygdomme?,« spørger Jesper Grundsøe.

Karl-Martin Vagn Jensen understreger dog, at det ikke er tilfældet.

»Det er der ikke noget om. I tilfældet med B-vitaminerne har man undersøgt det meget, meget grundigt. Og der er ikke noget på det.«

Heller ikke 'surt blod' skulle afholde bæsterne fra at stikke. Til gengæld kan den læser, der har foreslået hvidløg som et gavnligt middel, muligvis have ret.

»Det er mig bekendt ikke videnskabeligt dokumenteret, at det virker at spise hvidløg. Men der er muligvis noget i teorien om, at man kan maskere sine dufte med hvidløg,« fortæller Karl-Martin Vagn Jensen.

Effektive anti-myggemidler i butikkerne

Det eneste, der helt sikkert hjælper mod myggeplagen, er de anti-mygge-midler, der bliver solgt i butikkerne.

»Myggestifter indeholder nogle duftstoffer, som forvirrer myggene. Det første en myg gør, når den skal finde et bytte, er at se, om noget omkring den ligner et menneske eller et dyr.«

»Når myggen kommer tættere på, vurderer den ud fra kropsvarme, CO2 og duftstoffer, om den skal stikke. Men hvis man forvirrer myggen med et afskrækkende middel, kommer den aldrig så langt, at den stikker,« siger Karl-Martin Vagn Jensen.

Han fortæller, at så længe midlerne bliver købt i Danmark, er de testet og virker, som der står beskrevet på pakken.

»De giver op til 70 procent reduktion af stik. Og det er jo fint nok, men man bliver jo stadig stukket lidt,« konstaterer Karl-Martin Vagn Jensen.

Flere svar venter

Spørg videnskaben takker ham for at svare så beredvilligt. Og vi takker vores læsere for de mange gode spørgsmål. Vi kvitterer med en rød Videnskab.dk-t-shirt til jer alle sammen.

Faktisk er der så mange spørgsmål, at der er nok til endnu en artikel om myggestik. Den kommer ved en senere lejlighed.

Har du svært ved at vente indtil da, kan du læse flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben, bl.a. Hvorfor klør myggestik? Eller du kan sende din egen undren til redaktionen: redaktionen@videnskab.dk.
 

Denne artikel er en genudgivelse. Den blev bragt første gang 4. augusr 2011

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud